• 4

Udario vas je neko noćas na parkingu? Onda ste baš u problemu

Štetu iz saobraćajnih nezgoda nadoknađuju društva za osiguranje koja su osigurala vozilo kojim je šteta pričinjena. Ako to vozilo nema polisu, nastupa onda garantni fond pri Udruženju osiguravača Srbije.

  • 4
sudar, sleteo s puta Foto: Pixabay

Jovan Pilipović krenuo je iz Umke za Beograd samo da "obavi nekoliko posličaka" u centru Beograda, bar je tako mislio. Na putu mu je u susret naišao automobil koji je, kako tvrdi, prešao na njegovu stranu kolovoza. Jovan se uplašio, okrenuo volan kako bi izbegao direktan sudar, i sleteo pored puta usput zakačivši i ogradu. Kad je "došao sebi", nigde na vidiku nije bilo nikoga, kaže. Bar da proveri da li je čovek dobro.

On nije povređen, automobil jeste. Odnosno, očigledna je materijalna šteta. Njegovo pitanje je - ko će da plati taj ceh?

Kako u ovom slučaju Jovan ne zna ništa o vozilu niti o vozaču koje je pretilo da ga ugrozi iz drugog pravca, materijalnu štetu na svom vozilu će kako zakon nalaže, platiti sam.

Na sreću, nije povređen tako da nema potrebe za medicinskom dokumentacijom, ali da jeste, lekarsku potvrdu kao i potvrdu policije da nepoznato vozilo koje je prouzrokovalo nezgodu nije identifikovano, morao bi da ima kao dokaz kako bi Garantni fond pri Udruženju osiguravača Srbije platio nastalu štetu.

Da objasnimo, uvek kada je situacija takva da u incidentu, ili nezgodi učestvuje nepoznato vozilo (NN vozilo), odnosno vozilo koje je napustilo mesto nezgode, po zakonu Garantni fond plaća štetu, ali samo povređenih osoba jer nema dokaza da je nezgodu tj. štetu prouzorkovalo drugo vozilo.

Ovakva praksa ne važi samo kod nas, već i u svetu, materijalna šteta koju je počinilo NN lice se ne isplaćuje za vozilo jer ne može da se utvrdi da li je zaista ono učestvovalo u nezgodi, da li je uopšte postojalo nepoznato lice, a to je osnov.

S druge strane, ovakvi slučajevi su pogodni malverzacijama, pa se zato sve mere zaštite preduzimaju.

AKO NE POBEGNE, A NEMA POLISU

U slučaju kada je učesnik nezgode neosigurano vozilo, a ostane tu gde jeste, dakle ako nije imalo polisu, plaća garantni fond. 

Uostalom, osim gorenavedenog, Fond isplaćuje štete nastale upotrebom nepoznatog ili neosiguranog vozila, vazduhoplova, čamca ili drugog prevoznog sredstva kao i vozila koje je bilo osigurano kod osiguravajućeg društva nad kojim je pokrenut stečajni postupak.

Sve odštetne zahteve garantni fond rešava efikasno, u zakonskom roku i uglavnom van sudskog spora. U redovnom postupku, prema dostupnim podacima, isplaćeno je skoro 90% odštetnih zahteva, a ostatak u sudskom.

Da rezumiramo, ako je štetu prouzrokovalo neosigurano vozilo, fond isplaćuje materijalnu i nematerijalnu štetu. Ali, ako je za nezgodu odgovorno nepoznato vozilo, onda se isplaćuje samo šteta na licima. To su nezgode u kojima vozilo udari pešaka, biciklistu ili u drugo vozilo i povredi vozača ili putnike i pobegne sa lica mesta.

Sa druge strane, fond ne isplaćuje štete na vozilima koje neko napravi i pobegne.

Jedna od situacija u kojoj se možemo svi naći, a da je prouzrokuje NN vozilo jeste i gradski saobraćaj.

Na primer, ukoliko vozač GSP naglo zakoči autobus, i naglo stisne kočnicu kako bi izbegao vozilo koje mu je "izletelo", a tom prilikom neko padne i povredi se, štetu plaća Garantni fond, ali po proceduri koja podrazumeva  gorepomenutu potvrdu policije da je to nepoznato vozilo koje je prouzrokovalo naglo kočenje vozača GSP nije identifikovano. Onda se proverava medicinska dokumentacija i nakon utvrđivanja da su ova dva uslova prisutna, odšteta se isplaćuje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>