• 8
 ≫ 

Ni danas ništa od dogovora oko minimalca

 ≫ 

Sindikati korigovali zahtev, država ostala pri istom

  • 8

Sindikati su na današnje pregovore sa državom i poslodavcima došli sa novim predlogom i nižim zahtevom u odnosu na prvobitni - predložili su povećanje minimalne zarade od najmanje 20 odsto, u odnosu na prethodnih 24,5 procenata, ali su od strane ministarstva i državnih organa dobili identičan odgovor kao i ranije, da povećanje "minimalca" može biti od 6 do 10 odsto.

- Sastanak je završen bez ikakvog dogovora, čak mislim da smo danas bili dalje od rešenja nego na samom početku sastanaka pre mesec dana. Mi smo očekivali, na osnovu najava, da će danas doći do kompromisa, a to podrazumeva neke konkretnije stavove svih strana, pa i ustupke kako bismo došli do konačnog rešenja - rekao je za Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On kaže da nije dogovoren nastavak pregovora, jer sindikati smatraju da nema svrhe ovako razgovarati.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da su poslodavci napravili "korak napred" i predložili povećanje minimalca za šest odsto za 2020.

Dodao je da je i to suviše jer ne postoje realne mogućnosti za više. On je pred današnji nastavak razgovora o povećanju "minimalca" rekao da za značajnije uvećanje nema mogućnosti pošto se uslovi poslovanja ne popravljaju, pa tako ne rastu ni profiti preduzeća.

Podsetimo, na prethodnom sastanku radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta Ministarstvo finansija predložilo je povećanje od šest do 10 odsto, što su prihvatili poslodavci, dok su sindikati tražili rast minimalca za oko 24,5 odsto. Sindikalci su još tada istakli da ovakav predlog Vlade nije dovoljan, a ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da se još vode intenzivni pregovori u okviru radne grupe SES-a i da veruje da će kompromis biti postignut do 3. septembra.

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto ona bi iznosila 30.140 dinara, dok sindikati traže da minimalac bude 33.700 dinara.

U Srbiji minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi.

(Telegraf Biznis/Blic Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    30. avgust 2019 | 14:22

    Nemamo mi pravi sindikat, a radnik spava!

  • СЛАВКО

    30. avgust 2019 | 15:02

    СРАМОТА ОД ДРЖАВЕ,ШТИТЕ БОГАТЕ А РАДНИЦИМА МРВИЦЕ.

  • N.m

    30. avgust 2019 | 14:49

    Jesu su bar rucali lepo posle sastanka za 50din,pa posle svako svojoj kuci do sl nedelje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>