• 0
 ≫ 

Pa - pa loukosteri? Žele da uvedu takse na sve letove ispod 50 evra

 ≫ 

Mora da postoji minimalna cena leta, a da se uvedu takse na sve one koji koštaju manje od 50 evra

  • 0

Nisko budžetne avio-kompanije mogle bi da postanu žrtve političkih previranja u Nemačkoj, jer je sestrinska stranka kancelarke Angele Merkel, CDU, predložila nove kaznene takse usmerene na jeftine letove unutar Evrope.

- Želim da zaštitim klimu umesto konkurentnih cena - izjavio je vođa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Aleksandar Dobrindt. Zvaničnik je dodao da karte od 9 €, koje za određene rute nude niskobudžetni prevoznici, "nemaju nikakve veze sa tržišnom ekonomijom" ili zaštitom naše planete.

Da bi rešio problem, CSU jednostavno želi da natera avio-kompanije da nadoknade sami svoje niske cene, čime upropašćavaju njihov poslovni model.

U dokumentu koji bi trebalo da bude predstavljen za nekoliko dana, stranka je pozvala na uvođenje takse za letove koji koštaju manje od 50 evra.

- Potrebno je da postoji minimalna cena leta, a železničkim putovanjima je potrebno smanjiti PDV - rekao je Dobrind.

Ekološko pitanje u srži zabrinutosti za CSU je sve veća emisija ugljen dioksida koju proizvode avio-kompanije. Jedna od meta mogućeg novog poreza, Rajaner, nedavno je proglašen jednim od 10 najgorih zagađivača. Irska kompanija branila je svoj ekološki rekord rekavši da je Evropa "najzelenija i najčistija", s obzirom na to da njihovi putnici imaju najmanju emisiju CO2 po kilometru.

Komesar za vazduhoplovstvo Thomas Jarzombek upozorava da bi ovakvi zahtevi mogli dalje da naštete onima koji bi snosili troškove poreza, ali i da učine malo toga za životnu sredinu.

- Takođe, mora se pažljivo ispitati da takva regulativa ne dovede do toga da avioni jednostavno ne lete u prazno, a ljudi sa malim primanjima gube pokretljivost bez uštede CO2 - rekao je.

U međuvremenu, Nemačka vazduhoplovna asocijacija rekla je kako neće da prigovara ako zakonodavci pronađu "adekvatan način da zaustave neekonomično niske cene i veštački naduvanu potražnju", izjavio je njen izvršni direktor Matthias von Randov.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>