• 0

Strah u ECB: Fejsbukova libra može ugroziti evro

Internet gigant mogao bi da privuče ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internet kupovinu i plaćanja

  • 0
facebook libra

Foto: Profimedia

Široko prihvatanje digitalne valute libra moglo bi ograničiti kontrolu Evropske centralne banke (ECB) nad evrom i ugroziti zajedničku evropsku valutu, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a Ives Merš.

Merš je naglasio da će mnogo toga zavisiti od toga koliko široko će biti prihvaćena libra, iza koje stoji američki gigant Fejsbuk i njegovi partneri i od toga da li će evro biti u njenoj rezervnoj korpi.

- Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad evrom, već i uticati i na likvidnost banaka u evrozoni i, samim tim, prenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu - citirala je njegove reči francuska novinska agencija AFP.

evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Foto: Pixabay

S obzirom da društvena mreža Fejsbuk ima dve milijarde korisnika širom sveta, internet gigant iz Silicijumske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili libru za internet kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

- Iskreno se nadam da se ljudi u Evropi neće naći u iskušenju da okrenu leđa sigurnosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rešenja i kanala i odazovu se pozivu Fejsbukove sirene, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima - rekao je Merš direktno.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost kao i šire probleme već u julu su upozorili ministri finansija Grupe G7, sedam najrazvijenijih zemalja.

Saglasili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vreme za njihovu implementaciju.

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>