• 8

Keš ili kartica: Majstori i frizeri ne vole plastični novac

Upotreba kartica je sve veća, ali i dalje veliki broj robe, a prevashodno usluga, ne može da se plati na taj način

 • 8

Frizeri i kozmetičari često ne primaju "plastični novac", kao ni majstori za popravke i radove u kući.

Razlog je jednostavan, mnoga preduzeća ne vole kartice jer im se ne isplate troškovi koji idu na teret prihvatioca kartice. Kada je provizija značajno veća, iznosi troškova, koji idu na račun primaoca kartice, prevaljuju se na onog koji plaća.

Ipak, upotreba gotovine nije svuda ista i nema veze sa razvijenošću zemlje. U Holandiji se, na primer, 27 odsto vrednosti kupovine plaća gotovinom, u Nemačkoj 55 odsto, a u Austriji čak 67 odsto.

Narodna banka Srbije (NBS) nema podatke koliko se kod nas koriste kartice, a koliko gotovina.

- NBS po prirodi posla koji obavlja ne može da raspolaže podacima o korišćenju gotovine u trgovinskim radnjama, odnosno u prometu robe i usluga, s obzirom na to da te transakcije ne spadaju u pružanje platnih usluga od strane banaka i drugih pružalaca platnih usluga za razliku od kartičnih plaćanja i plaćanja čekom u trgovinama - kažu iz NBS.

kreditna kartica

Foto: Pixabay.com

Kartice se najviše koriste za kupovinu hrane, mešovite robe, lekova, odeće i slične robe u supermarketima, prodavnicama mešovite robe, specijalizovanim apotekama, benzinskim pumpama i restoranima.

U 2018. godini obavljeno je 205,6 miliona transakcija platnim karticama na prodajnim mestima, u vrednosti od preko 365 milijardi dinara. U istom periodu, na internetu smo obavili 2,8 miliona transakcija u vrednosti od preko 9,2 milijardi dinara.

U junu 2018. donet je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Cilj zakona je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće platiti karticom, i to posredstvom snižavanja, odnosno ograničavanja međubankarskih naknada na nivo od 0,2 odsto od iznosa transakcija za debitne kartice i 0,3 odsto od iznosa transakcije za kreditne kartice.

Uvođenjem ovog zakona stvoreni su preduslovi za snižavanje trgovačkih provizija, čime prihvatanje kartica postaje znatno povoljnije, posebno za male trgovce, koji do sada nisu, usled visokih troškova, prihvatali platne kartice. Da li će upotreba kartica biti povećana nakon ovih olakšica, ostaje da vidimo.

(Telegraf Biznis / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nije nego

  Ko ode poslednji, neka ugasi svetlo ... !!

  0
  0

  Podelite komentar

 • Realno

  Je..s placanje karticom u kafani ili u taksiju, to gubi draz....Ko razume shvatice!

  5
  1

  Podelite komentar

 • montenegringo

  Konobaru i taksisti ni slucajno ne vadi karticu

  6
  2

  Podelite komentar

Google preporuke