• 0
 ≫ 

Otvaranje ponuda za Komercijalnu banku, država uskoro izlazi iz vlasništva

 ≫ 

Država neće ostati vlasnik

  • 0

U Ministarstvu finansija Srbije danas će biti otvorene četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje su stigle na javni poziv.

Rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda istekao je u petak, 6. septembra.

Ministar finansija Siniša Mali prošle nedelje je rekao da se, ako sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće u sledeću fazu kada će ponuđači analizirati poslovanje banke.

Nakon toga, kako je dodao, slede obavezujuće ponude.

- U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna - rekao je tada Mali i dodao da očekuje da će postupak privatizacije biti završen do kraja godine.

Prošle nedelje je saopšteno da su Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji.

Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke.

Upitan o dogovoru Republike Srbije, EBRD i IFC, Mali je rekao da to nije odluka Srbije, nego zahtev međunarodnih institucija koje žele da izađu iz vlasništva u Komercijalnoj banci.

Ministar je poručio da država neće ostati vlasnik Komercijalne banke.

Prethodno je pristiglo šest prijava zainteresovanih za kupovinu ove banke.

Kako je Telegraf Biznis već pisao, reč je o NLB banci, Rajfajzen banci, AIK banci Miodraga Kostića, američko evropskom konzorcijumu biznismena Tima Kolinsa, Direktnoj banci iz Beograda i grčkoj Eurobanci.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>