• 8

Evo kako su izračunali da minimalna cena radnog sata skoči na 172, 5 dinara

Postoje parametri definisani zakonom po kojima se računa minimalna zarada

  • 8

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine "minimalca" za narednu godinu, pa će Vlada Srbije preseći predlogom da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020.

To znači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara. Preciznije, minimalac će 
mesečno skočiti sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 dinara.

KAKO SE DOLAZI DO OVE RAČUNICE?

Članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri:

Troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomske razvijenosti zemlje.

U slučaju da na sednicama SES-a socijalni partneri ne postignu saglasnost o visini minimalne zarade, kao što je to bilo danas, odluku donosi Vlada Srbije, što je uradila i minule godine kada je odlučeno da neto cena radnog sata od januara do decembra u 2019. bude 155,33 dinara, jer socijalni partneri nisu uspeli o tome da se dogovore.

Minimalna zarada za 2019. godinu bila je povećana deset odsto i trenutno iznosi oko 27.280 dinara, a u poslednje dve godine kumulativno je veča 18,6 procenata.

Sindikati su za vreme pregovara insistirali da minimalac bude toliki da bar pokrije potrošačku korpu. 

VIDEO: Minimalac ide na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • falkon

    Ništa niste uradili. Hoće li poslodavci poštovati zakon? Egzistencija se nastavlja. Sluge na vlasti s namerom to rade. Treba uvesti lekarske preglede svim sluzbenicima u vladi. Pre je bilo minimalca po zakonu ako je firma u teskoj situaciji i ne duze od 6 meseci. Ovo sada je javasluk. Svaka vam čast!

  • Rastko

    Zato ne treba ni da se grozimo ni da osudjujemo decu koja se jos u pubertetu odluce da rade oral anal ili bilo koji drugi kanal kao ni decu koja se odluce da diluju od cega ponekad mogu da zarade pola a ponekad i ceo minimalni LD sto iskljucivo zavisi od njih samih i koliko su predani tom poslu a ne od tamo nekog buzdovana od kojega zavise samo radnici koji crnce za takve a NE za sebe.

  • Rastko

    Nekada su sluge radile samo za hranu i prenociste u stali a danas za daleko manje od toga.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke