• 1

Šok na berzama: Kinezi daju 36,6 milijardi dolara za Londonsku berzu

Iz HKEX poručuju i da će transakciju finansirati kroz kombinaciju raspoložive gotovine i putem novih kreditnog mehanizma

  • 1
Novac, pare, berza,

Foto. Shutterstock

Operater Honkoške berze, kompanija Hong Kong eksčejndž end kliring limited (HKEX), dostavila je danas ponudu Londonskoj berzanskoj grupi (LSE) za "spajanje dve kompanije", u sklopu sporazuma kojim je vrednost LSE procenjena na 29,6 milijardi funti (36,6 milijardi dolara).

- Upravni odbor HKEX smatra da su dve kompanije veoma komplementarne, zbog čega se raduje saradnji sa nadležnim vlastima kako bi se otvorio put ka realizaciji transakcije - navodi se u saopštenju operatera Honkoške berze.

Spajanjem bi se ojačalo poslovanje obe kompanije, bolje bi se pozicionirale na tržištima i u drugim geografskim zonama, a tržišnim učesnicima i investitorima bi bila ponuđena neverovatna povezanost na globalnom tržištu, dodaje se u saopštenju.

Iz HKEX poručuju i da će transakciju finansirati kroz kombinaciju raspoložive gotovine i putem novih kreditnog mehanizma.

Odmah nakon najnovije vesti, akcije LSE su skočile za čak 8,5 odsto, da bi nešto kasnije izgubile deo prvobitnih dobitaka.

HKEX je već vlasnik i operater Londonske berze metala, koju je kupio 2012. godine za 1,4 milijarde funti.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuta

    13. septembar 2019 | 11:32

    Pametni kinezi.Doslo njihvih ne 5 nego 10 minuta,maksimalno ih koriste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>