• 5
 ≫ 

Hrvatska privreda već se trese od kursa kojim će kune pretvarati u evre

 ≫ 

Izvoznici mogu samo da žale za kursom koji je išao iznad 7, 5 kuna

  • 5
evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Foto: Pixabay

Kuna se pre desetak dana približila svom istorijsko najjačem kursu, koji je zabeležen prošle godine, kad je evro vredeo 7,370521 kunu (srednji kurs).

Posle je kuna malo oslabiela, ali uoči prvog vikenda u septembru kurs se opet spustio na 7,373037 kuna, čime je bio samo tri procenta slabiji nego na početku prošlog leta. Izvoznici se samo sa setom mogu prisećati kursa iznad 7,5 kuna za evro.

Kuna je počela znatnije da jača 2017, kad se prvi put spustila ispod 7,40. Početkom ovog septembra kurs je poziciju izvoznika oslabio za čak četiri odsto u odnosu na početak 2016. No nisu pogođeni samo izvoznici, jačanje kune u nepovoljniji položaj dovelo je i sve domaće proizvođače koji se na hrvatskom tržištu tuku s uvozom, koji je u te tri i po godine jačanjem kune ohrabren za tih četiri odsto.

Iako je kuna u međuvremenu oslabila (7,389659), cela ova pričica nije više samo dosadašnja svakodnevna jadikovka. S približavanjem konverzije u evro poprima i dalekosežnije značenje. Hrvatska privreda već se trese od kursa kojim će se kune pretvarati u evre.

(Telegraf Biznis/Lidermedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>