• 19

Ako vam je biciklista napravio štetu na automobilu, ovo je način da je naplatite

Pojedina osiguravajuća društva nude polisu za štetu prema trećim licima

  • 19

"Biciklistkinja udarila u autobus". "Sudarili se "fića" i biciklista". Ovakvi naslovi su mahom osvanjavali prethodnih dana.

Nevolja je bila što se tvrdi da u oba ova slučaja nije kriv vozač ni autobusa, ni automobila, već osoba koja je vozila bicikl. 

Kako se onda naplaćuje šteta ukoliko je evidentna šteta na vozilu, a kriv je biciklista?

Iako je leto na izmaku, sezona vožnje bicikla nije prošla. Zato pažnje upućene na sve učesnike u saobraćaju nikada ne bi trebalo da manjka. Zbog sve većeg učešća biciklista u saobraćaju više je saobraćajnih nezgoda, a neretko su i sami biciklisti direktno odgovorni za nastanak nezgode.

U našoj zemlji, kao i u svetu uostalom, poput pešaka na primer, biciklista nema obavezu da bude osiguran. Odnosno, odgovornost vozača bicikla nije pokrivena obaveznim osiguranjem u saobraćaju.

 Međutim, na našem tržištu osiguranja su se pojavila osiguravajuća društva koja nude posebno osiguranje za bicikle i to za štetu načinjenu  prema trećim licima.

Polisa za bicikliste košta od 2.000 dinara, zavisno od osiguravajuće kuće, ali važi godinu dana i podrazumeva da se osiguravaju svi oni kojima se učini šteta. U svakodnevnom saobraćaju, pa čak i na obeleženim stazama, može doći do povrede deteta, osobe, psa ili štete na automobilu, bilo da je on parkiran, ili je u pokretu. U izuzetnim slučajevima šteta može biti prilično velika.

Specifično kod ove polise je što biciklista ne osiguirava sebe, već druge, odnosno naplatu potencijalne štete prema drugima.

Koji su osigurani slučajevi pokriveni?

Osiguranje vozača bicikla od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima namenjeno je svim vozačima bicikala. Ovo osiguranje pruža zaštitu od odgovornosti za štetu koja se upotrebom bicikla pričini trećim licima i to usled sledećih slučaja:

- smrt

- povrede tela

- narušavanje zdravlja

- uništenje ili oštećenje stvari

- materijalna šteta

Postoje i situacije s kojima ste se možda sreli, a pokrivene su osiguranjem odgovornosti i to:

- u vožnji biciklom spotaknuli ste se o granu na putu i napravili ste štetu vozaču drugog bicikla

- slučajno ste srušili pešaka koji nije bio pažljiv

- slučajno ste oštetili retrovizor na tuđem automobilu mimoilazeći pešake.

Video: "Voda mi je dvaput za 5 godina razorila dom. Nisam bio osiguran"- kampanja "Osiguraj budućnost"

(Telegraf Biznis/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    A od koga ja da naplatim stetu sto sam polonio bajs kad me napali psi kod ade ? Tacnije kid fabrike vode !!! Oborili me i slomio mi se bajs , takav kosta 3200€ !? Kako mi sto vozimo bicikle da naplatimo stetu?

  • Žrtva saobraćaja

    Udariš biciklistu i još ti plati, pa ovo nema nigde

  • AnanaS

    U srbiji ima dva ipo biciklista koji imaju ovo osiguranje. Naredne godine će ih biti nešto manje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke