• 4

Švajcarska privreda posrće, i za to krive dva druga svetska igrača

Prognoza nije dobra

  • 4

Švajcarska vlada je smanjila prognozu rasta nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu za trećinu, navodeći kao razlog rizike poput eskalacijske trgovinskog rata između Kine i SAD, jačanje švajcarskog franka i drastično usporavanje u susednoj Nemačkoj.

Vlada sada očekuje da će domaća privreda porasti po stopi od 0,8 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na projekciju iz juna od 1,2 odsto i u odnosu na dugoročni prosečan rast od 1,7 odsto, prenosi agencija Rojters.

U 2020. godini, švajcarska privreda će, kako se predviđa, porasti po stopi od 1,7 odsto, što se poklapa sa ranijom projekcijom.

- Prognoziran je slabiji razvoj globalne ekonomije nego što se ranije pretpostavljalo, a neizvesnost je takođe velika, što ugrožava izvozno orijentisane ekonomije i investicije - poručuju iz švajcarske vlade.

Slaba tražnja u Nemačkoj za proizvodima iz inostranstva se, kako je saopšteno, negativno odrazila na sektore poput metalske i mašinske industrije, dok kompanije poput proizvođača čelika "Šmolc + Bihenbah" primećuju i slabiju tražnju kupaca automobila.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    Suzica mi krenula...

  • BB

    Gospodo rad i red je ovde u Sveizarskoj sve. I normalno da se zivi sasvim normalnim zivotom. Iako je franak dosta jak buducnost privrede u Sveizarskoj moze samo da raste. Ovde se radi i zivi. Nespava se do popodne . Pokraj takvog prirodnog bogatstva Srbije nema vajde. Samo se otvaraju zamraceni kafici i splavovi. Zalosno

  • Лицемер

    Посртали би они кад вратили сво отето благо које су им нацисти дали на чување.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke