• 2
 ≫ 

Za pet godina povećana naplata poreza za trećinu

 ≫ 

Poreska uprava je od 2014. do 2019. godine naplatila 36,7 odsto više javnih prihoda za koje je zadužena

  • 2

Transformacija Poreske uprave i njeni ciljevi, kako navodi, bazirani su na potrebi za uspostavljanjem savremene i efikasne administracije, stvaranjem prostora za lakše i pravednije uslove poslovanja poreskih obveznika, kao i njihovom boljom komunikacijom sa Poreskom upravom.

Sve poreske prijave su prevedene u elektronski oblik, procesi administriranja poreza znatno su unapređeni uvođenjem novih tehnologija i razvojem elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji, a formiran je i novi sektor za pružanje usluge poreskim obveznicima, kaže Dragana Marković.

Smanjen je broj organizacionih jedinica najpre sa 178 na 78, a zatim je od 1. jula 2019. počela da funkcioniše nova poslovna mreža koja podrzumeva 37 fiijala. Odvojene su sporedne od osnovnih aktivnosti. Redukcija broja filijala je posledica jačanja elektronske komunikacije i poslovanja, prvenstveno putem korišcenja portala E-porezi, koji faktički predstavlja najveću filijalu, kao o posledica smanjenja poretbe dolaska poreskih obveznika u organizacione jedinice uprave.

Poreska Uprava, elektronsko placanje PDV-a

Foto-ilustracija: freeimages.com/mm904ut

Direktorka poreske uprave ističe da danas veliki broj poreskih obveznika na vreme izmiruje svoje obaveze, čime se izbegava primena mera redovne i prinudne naplate.

Zakon je isti za sve građane, bez obzira na to da li je u pitanju estrada ili neka druga ciljna grupa poreskih obveznika. Razvijamo i indirektne metode kontrole poreskih obveznika, a mnogo će doprineti i Zakon o poreklu imovine. S druge strane, poreskim obveznicima koji žele da poštuju propise pruža se široka lepeza usluga, pomoći i edukacije.

Prema njenim rečima najčešći primeri izbegavanja plaćanja poreza primećeni su kod onih koji se bave prometom akciznih proizvoda, građevinarstvom, sekundarnim sirovinama, izdavanjem prostora za proslave, trgovinom preko interneta, ugostiteljstvom, zdravstenm uslugama, poljoprivrednih gazdinstava i fizičkih lica koja izdaju nepokretnosti.

Direktorka Poreske uprave kaže i da ministar finansija Siniša Mali aktivno učestvuje i podržava realizaciju programa transformacije.

Kako navodi, ministar ovih dana obilazi filijale na terenu i razgovara sa zaposlenima, a angažovan je i u vezi izgradnje nove zgrade za potrebe Poreske uprave.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    23. septembar 2019 | 10:22

    Jos malo nece imati ko da vam placa poreze

  • Petar

    23. septembar 2019 | 12:10

    Eto a pre 5 godina su pricali da ne moze da se smanje porezi i doprinosi (iznose 64%) jer je naplata poreza mala. Ljudi smanjujte to na 50%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>