• 4
 ≫ 

Primer iz regiona: Nacionalni ponos propada, država ne da ni evro

 ≫ 

"Adria Airways" je pred potpunim slomom

  • 4
Avion duga Foto: Profimedia

Slovenačka avio-kompanija Adria Airways pred potpunim je slomom. Juče je obustavila sve letove u Ljubljani, Prištini i Tirani.

Uprava tvrdi da je to privremeno, ali u Sloveniji retko ko u to veruje. Doduše, juče je naknadno objavljeno da će s ljubljanskog aerodroma ipak odleteti predviđeni avion na liniji Ljubljana - Frankfurt i da će se danas vratiti u Ljubljanu. Ali, to je samo izuzetak koji ne potvrđuje pravilo.

Slovenačka vlada, za razliku od hrvatske, odbila je finansijski da spašava ovu privatnu kompaniju kreditom od 4 miliona evra. Slovenački premijer Marjan Šarec utvrdio je da je Adria 2016. godine prodata lošem vlasniku i da je reč o privatnoj kompaniji, pa vlada nema instrumente da joj pomogne, posebno zato što bi to bilo “bacanje novca” s obzirom na njenu situaciju.

To je juče potvrdio i slovenaćki ministar Zdravko Počivalšek, rekavši da država u "Adria Airways" neće uložiti ni jedan evro. Prema njegovim rečima, jedno od rešenja moglo bi biti finansijsko restrukturiranje firme i njen novi početak, a druga je varijanta propast, što bi na kratki rok nanelo štete privredi. U tom slučaju Adrijine linije bi preuzele druge aviokompanije.

Avion Foto: Mateja Beljan

- Odluku o spuštanju aviona doneli smo jer trenutno nemamo osiguran pristup svežem novcu, koji nam je potreban za dalje vazdušne operacije - utvrdila je u kompanija.

Obustava letova izazvala je juče pravi haos i bes putnika na aerodromu Brnik u Ljubljani jer svoje putnike "Adria Airways" nije ni obavestio o tom činu, nego su informaciju dobili na aerodromu. Uz to su odbili da im vrate novac za kupljene karte, rekavši im da se obrate agencijama.

Uprava Adria Airwaysa, koju je 2016. kupila nemački fond 4K Invest, prema pisanju slovenačkih medija, rešenje traži u pregovorima s potencijalnim strateškim partnerom Falkom, vlasnikom irskog prevoznika City Jet. Ali malo njih veruje u mogućnost spasa jer, kako tvrde upućeni, poslovno i finansijsko stanje Adrije je loše i alarmantno, pa bi firma za nedelju dana mogla da završi u stečaju.

(Telegraf Biznis / novac.jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Franc

    25. septembar 2019 | 17:39

    Primer iz regiona. Koji je to region bre? Kako se zove taj region bre?

  • Micko

    25. septembar 2019 | 19:09

    Pa sto da im Slovenija pomogne, dala je drzava 3 puta pare za Adriju kao pomoc e sad im je dosta, Slovenija daje pare ovi trose i rezultati mizerni, e nema vise brajko....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>