• 4

Rešenje komšija: Sa 65 godina uz penziju stiže i otpremnina

Ako poslodavac želi da radnik ode sa 65 godina, mora da raskine ugovor, a to podrazumeva isplaćivanje otpremnine

  • 4

Uspeh sindikalne incijative koja je prikupila više od 750.000 potpisa protiv rada do 67. godine, ne samo da je naterao hrvatsku vladu na povlačenje nego bi mogao doneti i neverovatnu novu pogodnost radnicima.

Vlada je pod pritiskom u hitnu proceduru pustila ceo paket zakona kojim se reguliše odlazak u penziju sa 65 godina, ali ključna razlika je da su ostavili i odredbu da onaj ko želi, može da radi i do 68. godine.

Do sada je za rad posle 65. godine života bio potreban konsenzus radnika i njegovog poslodavca. Ako ne bi postigli dogovor, radnik bi otišao u penziju, a poslodavac zaposlio nekog mlađeg.

- Ali, izmenama Zakona o radu koje je sad predložilo Ministarstvo rada i penzionog sistema, a koje vodi mladi ministar Josip Aladrović, moć pregovaranja o radu nakon 65. godine prelazi u ruke radnika. I to tako da bi nakon 65. godine mogli da odu u svoju redovnu penziju, i da još dobiju i otpremninu - navodi se u tekstu.

Penzija, stara žena

Foto: Profimedia

Kako je do toga došlo? Vlada je po novom propisala da se u penziju ide sa 65 godina, ali u tim godinama radniku ne prestaje odmah i važenje ugovora o radu, kao do sada. Ako radnik želi, može da ostane da radi do 68. godine. Ako je poslodavcu potreban radnik, sve je u redu, ali ako mu nije potreban, onda tu nastaje problem za poslodavca.

- I danas je radnik mogao ostati do 67. godine, ali samo ako je takav dogovor poslodavca i radnika. Ugovor je prestajao u 65. godini. Sad odlučuje samo radnik, a ugovor o radu se automatski prekida tek sa 68 godina života radnika. To znači da, ako poslodavac želi da radnik ode sa 65 godina, mora da raskine ugovor, a to podrazumeva otpremnine i sve druge troškove koji bi mogli nastati - rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP).

Poslodavci su, kako se dodaje, ogorčeni takvom odredbom, a sindikati kažu da su poslodavci dosad terali radnike na njihovu štetu u prevremenu penziju, pa će sad biti ispravljena nepravda.

- Vlada je, inače, izmenama zakona odlučila i da smanji kažnjavanje radnika ako idu u prevremenu penziju. Pre prikupljanja potpisa za referendum, pet godina prevremenog penzionisanja su kažnjavali stalnim umanjenjem penzije za 18 posto. Sad to opet vraćaju na 12 posto. S druge strane, oni koji rade duže, za svaki mesec mogu da dobiju 0,34 posto višu penziju, što za pet godina znači 20,4 posto višu penziju - prema računici portala "24 sata".

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. septembar 2019 | 17:25

    Danas su radnici najugrozeniji,nedati nikako da prozivis malo od samog pocetka zaposlenja pa do penzije,jednostavno iz penzije pravo u grob

  • Đoks

    25. septembar 2019 | 18:33

    U mojoj firmi, prosek života nakon odlaska u penziju je manji od 4 godine.

  • Mili

    25. septembar 2019 | 21:28

    Ako deda hoće neka radi i do 80godina.Strasnilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>