Nemačke kompanije skraćuju radno vreme, kriza uzima maha

Broj kompanija sa skraćenim radnim vremenom sada dostigao nivo koji je poslednji put zabeležen na vrhuncu recesije 2012/13. godine

Skraćeno radno vreme je sve prisutnije u nemačkim kompanijama iz sektora industrije, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja minhenskog ekonomskog instituta Ifo.

U proizvodnom sektoru je 5,5 procenata kompanija već uvelo skraćeno radno vreme, u poređenju sa svega 3,8 procenata u junu, navodi se u saopštenju Ifo dostavljenom Tanjugu.

Istovremeno, čak 12,4 posto kompanija očekuje da će u naredna tri meseca uvesti skraćeno radno vreme, u odnosu na samo 8,5 procenata u junu.

- To znači da je broj kompanija sa skraćenim radnim vremenom sada dostigao nivo koji je poslednji put zabeležen na vrhuncu recesije 2012/13. godine. Tada se broj radnika sa skraćenim radnim vremenom popeo na skoro 100.000 - kaže Timo Volmeršojzer, šef Ifo-vog odeljenja zaduženog za ekonomske prognoze.

Navodi i da je rad sa skraćenim radnim vremenom jedan od biranih načina kada kompanije žele da zadrže kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima.

- A iz ekonomske perspektive, naknada za skraćeno radno vreme je jedan od automatskih stabilizatora koji državi barem delimično nadoknađuje gubitak prihoda po osnovu poreza i doprinosa na plate i zarade tokom faze ekonomske slabosti - ocenio je on.

Skraćeno radno vreme u nemačkoj industriji je trenutno koncentrisano u sedam sektora, prema istraživanju Ifo.

Najteže je pogođena tekstilna industrija, gde je u 20 odsto preduzeća uvedeno skraćeno radno vreme, zatim kompanije koje proizvode električnu opremu (11 procenata), kompanije za proizvodnju i preradu metala (10 procenata), kao i kompanije koje prave proizvode od metala (9,0 procenata).

Kod kompanija iz sektora mašinstva i kod proizvođača automobila je to 7,0 procenata, a 6,0 procenata kod kompanija koje proizvode papir i karton.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: krace radno vreme, Kriza, nemačka privreda, nemačke kompanije, rececija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • N
  nikolas

  AKO DODJE DO RATA SA IRANOM SVETSKA KRIZA I HAOS SE NECE IZBECI!!! PROBLEM JE STO NEKO SA IRACIONALNOM EKONOMIJOM ZELI PROPAST DRUGIH I VELIKU PROFIT !!! OBICNA SICA CE BITI BOJIM SE KOLATERALNA STETA MULTIMILIJARDERA !!!

 • Z
  Zare

  Sledeći potez je umanjenje penzija strancima jer je to ogromna stavka u nemačkom budžetu.

 • S
  Spawn

  Ko je bio skoro u Nemackoj zna da tamo krize nema ni na vidiku. Skraćeno radno vreme je najbolje resenje za vecu produktivnost i smanjenje troskova.