• 1
 ≫ 

Kraš ima "otrovnu pilulu", prvi put se oglasio i Šaranović

 ≫ 

Šaranović ističe da je "nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje"

  • 1
Logo Kras Foto: Promo

Petim članom Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine deoničara da donesu odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna, te da isključe pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

Ta odredba u Statutu je od 2003, a poslednji put je obnovljena 2017. To, na primer, znači da aktuelni NO i Uprava mogu da donesu odluku o dokapitalizaciji kompanije u kojoj pravo prvenstva neće da ima Kappa Star Limited, koji je prošle srede došao do 22,87 odsto deonica i opasno se približava brojci od 25 odsto. Tako bi KSL pao ispod 20 odsto deonica, piše Novac.hr.

Takva odredba se u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom" jer je, kaže definicija, cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da potencijalni tražilac neće tražiti da je proguta.

Odredbu je komentarisao i vlasnik KSL-a Nebojša Šaranović ističući da je "nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i sa mogućnosšću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima".

- Kako je pitanje povećanja osnovnog kapitala i izdavanja novih akcija u izvornoj nadležnosti Glavne skupštine, nejasno je zašto je Upravi kompanije dato tako širokom ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni akcija, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim akcionarima. Očekujem da Kappa star limited ima jednak tretman kao i svi drugi akcionari Kraša. Verujemo da ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće biti zloupotrebljeno time što bi bilo koje akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili time što bi nove akcije bile izdate po neprimereno niskoj ceni. Takav eventualni postupak bio bi u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti akcionara, kao jednim od osnovnih principa akcionarstva - kaže Šaranović za Telegraf.

- Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta ne samo akcionarima kojima je isključeno pravo prvenstva, nego i svim drugim akcionarima, a pre svega samom Krašu. Duboko verujemo da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog akcionara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave. Poznato nam je da odredba o odobrenom kapitalu nije korišćena prilikom povećanja osnovnog kapitala Kraša u 2018.godini, kad je osnovni kapital povećan odlukom Glavne skupštine, pa ne vidimo zbog čega bi se ista primenjivala u budućnosti. Samim tim što smo na hrvatsko tržište ušli sa značajnim ulaganjem i pokazujemo puno poverenje u stabilno tržište kapitala i pravni okvir Republike Hrvatske i verujemo da ćemo biti tretirani ravnopravno kao i svi drugi investitori - dodaje Šaranović.

Srpski preduzetnik je duboko uveren da će "članovi Uprave profesionalno da obavljaju svoju funkciju, ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminaioni položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave.

Video: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(Telegraf.rs/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale sa salajke

    8. oktobar 2019 | 12:24

    Ja posedujem pet deonica NIS-a i ozbiljno razmišljam da ih prodam i kupim tablu slanine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>