• 3

Svetska banka upozorava: 90 odsto siromašnih živeće u Africi

Stopa smanjenja siromaštva u Africi "znatno se usporila" nakon pada cena robe koji je započeo 2014. godine

  • 3

Četvoro od deset Afrikanaca, odnosno preko 416 miliona ljudi, živelo je tokom 2015. godine sa 1,90 dolara dnevno, pokazao je novi izveštaj Svetske banke.

U tom izveštaju se navodi da će ektremno siromaštvo da postane isključivo afrički fenomen do 2030. godine, kada će, kako se procenjuje, 90 odsto siromašnih u svetu da živi upravo na tom kontinentu.

To je mnogo više u odnosu na 2015. godinu, kada je tamo živelo 55 odsto siromašnih.

Stopa smanjenja siromaštva u Africi "znatno se usporila" nakon pada cena robe koji je započeo 2014. godine. To je rezultiralo negativnim rastom bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

- Dok zemlje u drugim regionima i dalje napreduju u smanjenju siromaštva, prognoze sugerišu da će ono uskoro da postane pretežno afrički fenomen - navodi se u izveštaju.

Podaci su pokazali da se državni dug u 2018. povećao na 55 odsto BDP-a sa 36 odsto u 2013. zbog nedostatka fiskalne konsolidacije nakon što su zemlje pokušale da suzbiju efekte globalne finansijske krize povećanjem potrošnje.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    ništa novo

  • Boki

    Ti koji pišu, u ime bogatih zapadnjaka prave alibi za prljave radnje istrebljenja naroda Afrike zbog ličnog interesa.

  • Marko Predator

    Ovi pričaju ko da su u africi do nedavno živeli bogataši

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke