• 7

Kamioni na granici čekaju oko 5 sati - kako ih ubrzati

"Čekanje i zadržavanje na graničnim prelazima postaju prepreka za dalji rast i razvoj privrede u Srbiji, odnosno robnu trgovinsku razmenu"

  • 7

U Privrednoj komori Srbije je održan sastanak privrednika sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom PKS Markom Čadežom na kojem se razgovaralo o daljim merama za rešavanje problema zadržavanja kamiona sa robom na graničnim prelazima, što bi omogućilo bolju trgovinsku razmenu, nove investicije i veći izvoz.

Premijerka Ana Brnabić kazala je da je trenutno prema informacijama Privredne komore Srbije prosečno zadržavanje kamiona sa robom na graničnim prelazima oko pet časova.

Dodala je da čekanje i zadržavanje na graničnim prelazima postaju prepreka za dalji rast i razvoj privrede u Srbiji, odnosno robnu trgovinsku razmenu.

- Mnogo radimo na ovom pitanju, što govori i ovaj današnji sastanak, koji održavamo samo dan nakon jučerašnjeg potpisivanja deklaracije o slobodnom kretanju kapitala, ljudi, roba i usluga između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a kojim smo postavili jedan ambiciozan plan šta uraditi za narednih šest meseci, godinu dana, dve godine - kazala je Brnabić.

Ponovila je poziv i ostalima iz regiona da se priključe, kako kaže, vizionarskoj ideji predsednika Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić, Marko Čadež

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Mi smo godinama pozivali ostale iz regiona da krenemo u ovom smeru, a konačno se to juče i desilo - navela je premijerka.

Novi granični prelaz sa Mađarskom: Rabe - Kubekhaza, koji je danas otvoren, doprineće smanjenju zadržavanja kamiona sa robom na graničnim prelazima, kaže Brnabić i dodaje da je u planu i proširenje graničnog prelaza na Horgošu, kao i dodatne aktivnosti u vezi sa protokom robe na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

- Mi smo otvorili prvi integrisani zajednički prelaz sa Severnom Makedonijom, ratifikovali Sporazum o povlašćenim ekonomskim operaterima što dodatno olakšava prelazak granica, carinjenje i u septembru smo sa EU u Beogradu otvorili sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i preko tog sedišta mi ćemo zajedno sa partnerima iz EU, ali integrisano u regionu, razgovarati o daljim planovima i koordinaciji za razvijanje putne i železničke infrastrukture, kao i za smanjenje trgovinskih barijera, koje sprečavaju dalje povećanje roba i usluga - kazala je premijerka.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je premijerki i njenom timu što su izdvojili vreme da saslušaju privrednike, kojih je na današnjem sastanku učestvovalo, prema njegovim rečima, preko 60 iz različitih kompanija i industrija.

- Ono što vidimo od 2014. godine do danas jeste da smo zaista višestruko uvećali obim naše trgovine i izvoza sa relativno istim problemima kada je u pitanju birokratija, infrastruktura... - kazao je Čadež.

Podsetio je da su privrednici sa Vladom Srbije pre četiri meseca razgovarali na tu temu, a da je rezultat tog sastanka i vladina Radna grupa sa svim relevantnim i ministarstvima i institucijama koja se bavi tim pitanjem.

- Potrebno je da razgovaramo o tome šta su to konkretne mere koje možemo da preduzmemo i dobro je što ne samo da postoji dobra volja, već i da idemo u dobrom pravcu da ove probleme zajedno rešavamo, a sve sa ciljem što više novih investicija, više radnih mesta i boljeg zapošljavanja u Srbiji -  kazao je Čadež.

Navodeći da na nesreću još uvek nismo članica EU, Čadež kaže da je potrebno uspostaviti bolju saradnju u regionu, kao i rešiti sa svim zemljama da ne bude zadržavanja kamiona između nas.

Čadež smatra i da bi ceo region zajedno trebalo da deluje ka spoljnim granicama, odnosno granicama EU i da lobira i uspostavi mere koje će pomoći da se više i bolje propušta roba ka inostranstvu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toba

    Dodjite u Backu Palnku pa da vidite kakva se guzva stvori kad kamioni cekaju da predju granicu da Hrvaskom.Naprave takav haos da nemozes da prodjes kolima,a i prdaci nemogu normalno da predju put kad zakrce prikolicama pesacki a nasa policija i opstina nista neradi po tom pitanju.

  • Kaja

    Aman vise, dzaba otvarate nove granicne prelaze kad se Madjarima ne radi... a moze im se.tacka

  • Milan

    Zato pravite nove puteve ka albaniji da siptari sto pre dodju do nisa 🤮

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke