• 11

Trikovi konobara da im ostavite veći bakšiš: "Tačno znamo ko će da plati račun"

Posebnu pažnju konobari mogu da posvete vašoj deci ili ljubimcima, ali to ne mora značiti da im je zaista stalo.

  • 11

O ovoj temi raspravljali su i korisnici društvene mreže Quora gde su mnogi podelili svoja iskustva. Među komentatorima pronašli su se i mnogi bivši ili sadašnji konobari i konobarice koji su podelili svoje trikove.

Suptilno klimanje glave prilikom primanja narudžbine ostavlja utisak kako je gostu pružena potpuna pažnja zbog čega on dobija na važnosti, prenosi Večernji list.

Osim što izgleda kao da ga se sluša bez prestanka, klimanje glavom popraćeno uz nazive određenih jela ili pića može podstaći želju za njima jer izgleda kao da ih konobar odobrava, a ljudi veruju kako oni znaju sve o ugostiteljskom objektu u kojem rade.

Ako se radi o mestu više kategorije, konobari će uz večeru rado napraviti nešto čime će zabaviti goste. Ne mora da se radi o nekom velikom spektaklu, dovoljno je impresionirati goste svojim veštinama. Ponekad je to specijalno flambiranje nekog jela, žongliranje bocama pića ili pak nešto treće što fantastično izgleda i odaje utisak kako konobar zaista zna svoj posao. Ljudima obično nije problem pravom profesionalcu da ostave koji evro više nego što su planirali.

Dobro pamćenje najbolji je prijatelj svakog konobara ne samo u situacijama kada primaju narudžbinu već i tokom celog radnog vremena. Osim narudžbine, važno je zapamtiti poneke detalje poput imena ili isečaka iz razgovora koji su se s njima vodili. Ako mu konobar zapamti ime, pojedinac se lakše zbližava s osobljem restorana, a ako još i zapamte koje mu je omiljeno piće ili šta uvek jede, rado će ostaviti napojnicu.

Konobari su potvrdili kako uvek pretpostavljaju ko iz društva će platiti račun, a onda prate tu dinamiku i toj osobi pružaju najviše pažnje. Jedan od malih trikova kojima se koriste je i onaj da s tom osobom pokušaju ostvariti lagani dodir rukom po ramenu ili ruci kako bi ostvarili prisniji odnos.

Posebnu pažnju konobari mogu posvećivati vašoj deci ili ljubimcima, ali to ne mora značiti da im je stalo. Konobari znaju kako će ovo raznežiti svakog pojedinca i to ponekad znaju da iskoriste tako da im posvete posebnu pažnju koja najčešće rezultira velikom napojnicom radi ljubaznosti.

Važno je osigurati da se gost oseća kao kod kuće, a tome dobro može poslužiti i uspostavljanje razgovora. - Neki ljudi uvek pričaju sa konobarima. Tako da, važno je taj razgovor nastaviti, a ne se samo smeškati se i otići. Ako se u taj razgovor još može uneti i neka šala koja se u njega uklapa, to je pun pogodak - rekla je Barbara V, sezonska konobarica koja zbog svog ljubaznog ponašanja i profesionalnog stava mesečno putem napojnica zaradi i polovinu plate.

(Telegraf Biznis/Večernji list)

Komentari

  • Kiza

    Placam vec dugo samo karticom tako da nista od baksisa

  • zoran bgd

    Nevaljaju taksisti nevaljaju konobari ajmo jos ( nisu to samo dve profesije( bez skole) ajmo pljujte SRBI

  • Nije nego

    Svi konobari vole baksis, a na beMzinskoj puNpi sipaju do poslednje pare. Moze koja para preko okrugle cifre da ne moraju da daju, al da fali to nikako .... kad je 2999,48 moze jos da se sipa iha ha ....

Preporuka sa Weba

Google preporuke