• 2

Počela izgradnja novog mosta preko Save između Hrvatske i BiH

Kod Gradiške, na bosanskohercegovačkoj obali reke Save, zvanično je počela izgradnja mosta koji će povezati Hrvatsku i BiH

  • 2

Novi most između Hrvatske i Bosne i Hercegovine , o kojem se pregovaralo punih 14 godina, trebao bi da bud izgrađen u roku od 30 meseci.

Osiguraće povezivanje postojeće mreže auto-puteva u Hrvatskoj i BiH, te značajno ubrzati saobraćaj na frekventnom međudržavnom graničnom prelazu, na najkraćoj putnoj vezi između Zagreba, Banjaluke i Sarajeva.

Kod Gradiške se prekogranični saobraćaj sada odvija starim mostom i kroz središte grada, što dovodi do ogromnih gužvi. S bosanskohercegovačke strane auto-put je odavno izgrađen sve do obale Save, a prošle godine dovršen je i novi carinski terminal i opremljen granični prelaz, no oni neće biti u upotrebi, sve dok se ne izgradi most.

Most će biti dugačak 430 metara, sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru.

Sam ugovor za izgradnju mosta ima vrednost 23,5 miliona evra i potpisan je u sedištu "Hrvatskih cesta" u julu, ove godine. Dve države izgradnju mosta će finansirati u podjednakim odnosima pola-pola.

Ugovorom je predviđena izgradnja potpuno novog međudržavnog mosta i to u sklopu realizacije prve faze planiranog brzog puta Granica Mađarske-Virovitica-Okučani-granica BiH, na deonici Okučani-granica BiH. Stav EU je da je taj projekt važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godin u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Svečanosti je, uz visoke zvaničnike te dve države, prisustvovala i evropska komesarka za mobilnost i transport Violeta Bulc.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erak

    13. oktobar 2019 | 12:03

    Lepo, videćemo hoće li se ovako zajedno radovati i onom Pelješkom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>