• 8
 ≫ 

Zbog minimalca od 15 dolara mali restorani u Njujorku masovno propadaju

 ≫ 

Uprkos ovim negativnim pokazateljima, sindikalci koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke, te se i dalje zalažu za ukidanje sistema poslova čiji radnici zavise od napojnica

  • 8

Povećanje minimalne plate na 15 dolara porazno se odražava na male poslove u Njujorku koji, skladno predviđanjima, masovno propadaju.

Posebno pogođena je restoranska industrija s niskim maržama, javlja "Njujork post".

Spomenute novine objavile su vest o zatvranju restorana "Gabriel's Restauran" i "Teauila Bar" koji je prethodno poslovao 25 godina. Vlasnici restorana Liz i Nat Milner godinu dana su pokušavali da nađu način kako da nastave poslovanje, pri čemu su postpuno otpuštali većinu zaposlenih koji za svoj posao ne dobijaju napojnice, uključujući i kuvare. To je pak dovodilo do opadanja kvaliteta usluga i gubitka gostiju.

Slična stvar dogodila se i drugim restoranima, pri čemu je jedno istraživanje njujorškog udruženja "Hospitality Alliance" u avgustu pokazalo kako ih je tri četvrtine moralo da smanji radno vreme zaposlenima, više od trećine ukinulo je određena radna mesta tokom prošle godine, a polovina planira da da otkaz većem broju zaposlenih do kraja ove godine.

- To je smrt za posao. Ne možete beskonačno da povećavate cenu jednog burgera ili porcije testenine - rekao je član udruženja Endrju Ridži.

Uprkos ovim negativnim pokazateljima, sindikalci koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke, te se i dalje zalažu za ukidanje sistema poslova čiji radnici zavise od napojnica.

U tome imaju podršku guvernera savezne države Njujork Endrjua Koma.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>