• 0
 ≫ 

Vraća se u firmu u kojoj je zaradio svoj prvi dinar kao šesnaestogodišnjak: Ko je novi vlasnik IMR?

 ≫ 

Industrija motora Rakovica, nekadašnji proizvodni gigant prodat je za 1,1 milijardu dinara konzorcijumu dve beogradske firme - Instituta za izgradnju grada i akcionarskog društva "Hempro" iz Beograda, koji je u većinskom vlasništvu biznismena Zvonka Gobeljića.

  • 0

Odluku o prodaji IMR doneo je odbor poverilaca, pošto je kupac ponudio manje od polovine procenjene vrednosti. Naime, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je 30. septembra organizovala prodaju IMR-a metodom javnog prikupljanja ponuda.Vrednost Industrije motora procenjena je na 2,9 milijardi dinara. Odbor poverilaca, dve nedelje kasnije, odlučio je da prihvati ponudu u visini od 1,1 milijardu dinara.

Industrija motora Rakovica svojevremeno je upošljavala više od 7.000 radnika. U stečaju je od 4. aprila 2017. godine. U imovinu IMR spada sedam pogona, magacini, skladišta površine 75.997 kvadratnih metara, i drugi objekti. Reč je o poslovnom kompleksu od 47 objekata. IMR ima i dva izdvojena kompleksa u Čajetini, a prodajom je obuhvaćena i celokupna oprema fabrike, alati i zahlihe materijala, kao i "Institut IMR" i postojeća potraživanja.

Vest da je Gobeljić postao novi vlasnik IMR, među veteranima ove kompanije prihvaćena je sa oduševljenjem.

Prema pisanju Večernjih novosti, Gobeljić je kao šesnaestogodišnjak svoj prvi dinar zaradio upravo u IMR. On je svakog leta preko omladinske zadruge radio u pogonima ovog nekadašnjeg giganta. Prema saznanjima lista, u IMR se nadaju da će novi vlasnik povezati IMR sa "Agromehanikom" iz Boljevca, koju je povratio bukvalno iz ponora i od nje napravio respektabilnu firmu.

Osim obnove privrednih aktivnosti u krugovima IMR u narednim godinama moglo bi da se nađe još mnogo zanimljivih sadržaja, pogotovo što se pokraj njegovih oboda gradi Bulevar patrijarha Pavla kao buduća žila kucavica ovog dela srpske prestonice.

Inače, prethodna prodaja IMR, u maju ove godine, bila je neuspešna. I tada je zainteresovani kupac - "Lili drogerija" ponudio manje od polovine procenjene vrednosti, ali svega 354 miliona dinara. To je bio jedini zainteresovani kupac koji se odazvao stečajnom upravniku IMR na obaveštenje koje je poslao na adrese 30 firmi. Međutim, o ovoj ponudi odbor poverilaca nije se ni izjašnjavao, te je prodaja proglašena neuspešnom.

Video: Otvaranje ponude za PKB

(Telegraf Biznis/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>