• 1
 ≫ 

U poslednjih 10 godina dogodilo se 180 pucnjava u školama u SAD: Njegova vrata su mogući spas

 ≫ 

Čak 43 savezne države zahtevaju od škola da naprave novi bezbednosni plan koji opisuje uloge osoblja u slučaju nužde, rute za evakuaciju i saranju s lokalnim službama za vanredne situacije

  • 1
Remo Security Doors

Foto: remosecuritydoors.com

Omar Barns je bio zapanjen kada ga je nazvao Adam Frid, direktor škole u koju idu njegova deca, i pitao ga kako najbolje da učvrsti vrata. Frid mu je rekao da je škola u Harington parku u Nju Džersiju zainteresovana za postavljanje novih vrata u nameri da deca u učionicama budu bezbednija s obzirom na sve veći broj pucnjava u ovim institucijama.

Barnsova kompanija "Remo bezbedna vrata" pravi ih od metala i veoma su bezbedna. Prodaju ih korporacijama i privatnim licima, ali do tada mu nikada nije palo na pamet da bi se ona mogla naći i u jednoj školi.

- Ovo su proizvodi vojne klase koji nisu dizajnirani da bu bili postavljeni u školi. Namenjena su firmama i vladama - rekao je on za CNN.

Frid je u telefonskom pozivu Barnsu opisao da se u tom trenutku održavaju vežbe gde idu Barnsova 11-godišnja ćerka i 9-godišnji sin.

- Tokom pedesetih i šezdesetih godina imali smo vežbe u kojima se đaci i nastavnici pripremaju za događaje kao što su nuklearni incidenti. Ali sada moramo da ih zaštitimo od pucnjava - rekao je Frid.

Remo Security Doors

Foto: remosecuritydoors.com

Tokom tih vežbi vrata su zatvorena i zaključana. Zavese su na prozorima, svetlo je isključeno. Unutra se nastavnici i đaci drže zajedno oko 20 minuta.

- Nisam mogao da verujem. Rekao sam: i moja deca? Bio sam veoma uznemiren tog dana. Možete li da zamislite kako može da bude traumatično za decu da sede tamo u tišini - rekao je Barns.

Stoga je pristao i odlučio da njegova kompanija napravi nova vrata za školu, prenosi CNN.

Bezbednija škola

 

Samo ove godine dogodile su se 23 punjave u američkim školama u kojima je neko povređen ili ubijen. U poslednjih 10 godina ukupno je bilo 180 pucnjava u tim ustanovama i ukupno 356 žrtava. To je znatno više u odnosu na period od 1999. do 2009. kada je bilo 19 oružanih napada.

Trenutno, čak 43 savezne države zahtevaju od škola da naprave novi bezbednosni plan koji opisuje uloge osoblja u slučaju nužde, rute za evakuaciju i saranju s lokalnim službama za vanredne situacije.

- Znali smo da moramo da poboljšamo bezbednosni plan. Pitanje je bilo kako to da uradimo a da se deca u školi ne osećaju kao u zatvoru, sa detektorima metala? To nije zdravo za decu - rekao je Frid.

Vrata koja pravi Barsova kompanija čini se da ne ometaju đake ili nastavnike. Ta vrata u suštini izgledaju sasvim obično. Postoje različitih boja i brzo se postavljaju. Ipak, to ne znači, da ova vrata nisu teška.

Remo Security Doors

Foto: remosecuritydoors.com

Vrata koja ova kompanija pravi napravljena su od od pocinkovanog čelika i stakla otpornog na metke. Teška su nešto manje od 70 kilograma.

- To će zaustaviti prvih nekoliko metaka da prodru do kraja, a brava će se zaglaviti ako pucate u njih i pokušate da je otvorite - rekao je i dodao da su vrata otporna na vratu čak 90 minuta.

Znajući da većina škola posluje sa malim budžetima, Barns takođe pokušava da svojim vratima učini pristupačnijim. Za tipičnog poslovnog ili privatnog klijenta, vrata "Remo" koštaju oko 3.900 dolara, ali za škole su smanjeni troškovi te one iznose 2.500 dolara.

Barns takođe ima u planu da njihovu cenu snizi još više kako bi ona bila prisupačnija za više njih.

Remo Security Doors

Foto: remosecuritydoors.com

Takođe, "Remo" nije jedina kompanija koja se bavi ovim. Tu je i RW2 u Čarlstonu u Južnoj Karolini koja je ovim poslom počela da se bavi 2018. godine.

- Posle napada Sendi Huk, naš tim je odličio da nađe način u tome kako da štitimo đake u školi, nastavnike i administraciju. Nažalost činjenica je da pucnjave preovladavaju u školama i zbog toga je krucijalno kupiti dodatnih 10 minuta - rekao je direktor Toni Diring.

Vrata R2P teška su skoro 120 kilograma i mogu da apsorbuju 100 metaka iz bilo kog oružja. Koštaju u proseku 2.000 dolara.

Video: Američka deca će u škole ići sa pancirnim rančevima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beast

    29. oktobar 2019 | 12:05

    Dokle god oružje prodaju kao bombone, nema iskrene zelje da se stane na put masakrima. Kod njih bi gradjanski rat mogao da se izazove kako hoces. Samo da su malo slabiji ekonomski.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>