• 2

Kraš manje profitabilan od Šaranovićeve Jafe i Bambija

Trenutna tržišna vrednost hrvatskog konditora je oko 210 miliona evra. Kad je cena preuzimanja ovako visoka, to znači da potencijalni novi vlasnik veruje da će pod njegovom upravom efikasnost kompanije biti daleko veća

  • 2

Hrvatski konditorski brend Kraš, čije su akcije u poslednja dva meseca utrostručile vrednost od kada je srpski biznismen Nebojša Šaranovć, preko svoje firme "Kappa star“ počeo da ih kupuje, objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal i prvih devet meseci, koji su u skladu sa višegodišnjim trendom. Ova kompanija je u tom periodu ostvarila neto dobit od 18,5 miliona kuna (2,4 miliona evra), što je za 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi list Politika u štampanom izdanju.

Konsolidovani prihodi iznosili su 704,4 miliona kuna (94,4 miliona evra), što je rast od 1,7 odsto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 1,6 odsto, na 682,8 miliona kuna (91,5 miliona evra).

Po podacima iz finansijskog izveštaja, prihodi od prodaje su iznosili 696 miliona kuna (93 mliona evra), od čega je porihod na domaćeg tržištu iznosio 381,3 miliona kuna (51 milion evra), a prihod od prodaje u inostranstvu 315 miliona kuna (42,2 miliona evra).

Gledano po tržištima, količinski rast prodaje beleži domaće tržište i to od 5,1 odsto kao i izvoz na regionalna tržišta BiH, Makedoniju, Srbiju i jugoistočnu Evropu, navodi se u izveštaju.

Broker Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće "Momentum sekjuritis“, kaže da ova kompanija generiše veoma nisku profitabilnost, što je verovatno posledica same upravljačke i vlasničke strukture.

Kraš loše stoji?

Novac, pare, berza,

Foto. Shutterstock

- Profitne margine "Kraša“ su prilično slabe s obzirom na prirodu ove delatnosti, što govori da menadžment ne može ili ne uspeva da kontroliše troškove. Tako je u proteklih nekoliko godina margina poslovne (operativne) dobiti bila od četiri do šest procenata, dok će ove godine verovano biti i slabija. Slično, margina neto profita u proseku je bila na nivou od dva do tri procenta – kaže Gujaničić.

Ako bi se poslovanje uporedilo sa sličnim konditorskim brendovima, moglo bi se zaključiti da "Kraš“ lošije stoji. Sagovornik lista navodi primer požarevačkog "Bambija“, koji je u poslednje dve godine imao marginu poslovne dobiti od preko 20 procenata, dok je margina "Jafe“ (koja je u vlasništvu Šaranovića) bila je u rasponu 11 do 13 procenata.

- I neto profitne margine su bile znatno iznad "Krašovih“: "Bambi" je u proseku ostvarivao neto profitnu marginu 17-18 procenata, a "Jafa“ oko 10-11 odsto – dodaje Gujaničić.

Trenutna tržišna vrednost "Kraša“ (na ceni od 1050 kuna po akciji) je oko 210 miliona evra, što je prilično skupo gledajući trenutne poslovne rezultate, smatra  sagovornik lista.

Na pitanje zašto je "Kraš“ interesantan Nebojši Šaranoviću ako poslovni rezultati kompanije nisu sjajni i zašto ulaže veliku sumu novca u akcije, Gujaničić kaže:

- Kad je cena preuzimanja ovako visoka, to jedino može da znači da potencijalni novi vlasnik veruje da će pod njegovom upravom efikasnost kompanije, odnosno krajnji rezultat biti daleko bolji.

Prema podacima sa Zagrebačke berze, najviše akcija ima "Mesna industrija braće Pivac“ 30,73. Potom sledi "Kappa star“ Nebojše Šaranovića sa 24,59, koja će, kad bude stekla 25 odsto po zakonu morati da objavi ponudu za preuzimanje.

Mesna industrija "braće Pivac“ objavila je ponudu za preuzimanje, jer su imali tu obavezu, budući da su nameru iskazali ranije, pre nego što je Šaranović ušao u igru. Spremni su da plate samo 430 kuna po deonici (57,7evra). Ta ponuda će trajati do 23.novembra. Mada je verovatnoća da ta ponuda uspe, budući da akcije sada na berzi vrede 1050 kuna (140,8 evra).

Bilo kako bilo, po njenom isteku, braća Pivac će moći slobodno da kupuju akcije na berzi i da se uključe u otvorenu borbu sa Šaranovićem.

(Telegraf Biznis/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    DA spustit će plaće na minimum i dignuti profitnu maržu na 15%, pa se čudi što mu radnici ne žele prodati dionice ....

  • W

    Dobri su i Jafa i Bambi ali brate Kraš je Kraš!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke