• 2
 ≫ 

Noćna mora posle Noći veštica: Bundeve niko neće, pa čak 8 miliona njih završi u kanti

 ≫ 

Ta količina bundeva dovoljna je za pravljenje pita koje bi nahranile celu naciju

  • 2

Došlo je to doba godine kada se u SAD govori o maskama, slatkišima i patentima na različitih brendova koji bi trebalo da aludiraju na zanimljiv praznik - Noć veštica. Ono što je mnogo strašnije od bilo kog kostima i dekoracije koja se može naći na popularnim žurkama je količina hrane, pre svega bundeva, koja se na kraju svega jednostavno baci.

Ove godine biće bačeno čak 8 miliona bundeva. Kako piše "Gardijan", ta količina bundeva dovoljna je za pravljenje pita koje bi nahranile celu naciju.

Prema istraživanju dobrotvorne organizacije Habub, 40 odsto potrošača kupuje bundeve samo kako bi ih izrezbarili za Noć veštica, a 60 odsto od tog broja je priznalo da unutrašnje "meso" odlaže sa strane. U međuvremenu, 80 odsto ispitanih je navelo da bundeve ne smatra primarnim prehrambenim proizvodom.

Noć veštica

Foto: Tanjug/AP

Kako spasiti bundeve?

 

Habub je organizovao svoju prvu #PumpkinRescue (spasiti bundeve) kampanju radi podizanja svesti o obimu jestive hrane koja završi u kanti. Predlažući načine da se zaustavi rasipanje hrane, preporučuje "spasilačke događaje".

Apsurdnost rezbarenja voća (da, bundeva je voće) kao prazničnu dekoraciju i ignorisanje jestive unutrašnjosti našla je na neodobravanje kod poznatih kuvara kao što su Mark Hiks, Tom Hand i Hju Firnli Vitingstal. Oni su osmislili recepte koji bi otvorili vaš apetiti i ohrabrili ljude da dobro iskoriste unutrašnjost svojih bundeva.

Akcija je slična onoj Tost Alea, društvenog preduzeća poznatog po pokretanju piva napravljenog od otpadaka hleba.

Bundeve su poznate po tome što imaju čitav niz zdravstvenih koristi, kako iznutra tako i izvana. Tvrdi se da pomaže u mršavljenju, zdravlju kostoju i očiju, krvnom pritisku, ima antioksidativna svojstva i čak pomaže plodnosti.

Iako ovo koristi vašem telu, bundeva takođe može da učini čuda vašoj koži.

Video: Bundorez- umetnost pravljenja dekoracija od bundeve za Noć veštica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    5. novembar 2019 | 22:44

    semenke hocu,ostalo sta ce mi...

  • Перагеније

    5. novembar 2019 | 11:27

    Пошаљите бундеве у Србију - има нових конвертита...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>