• 0
 ≫ 

Posetom fabrike automobila "Saic motors" Brnabić završila posetu Kini

 ≫ 

Kompanija "Saic motors", koju je premijerka danas obišla, u svom kompleksu ima pet pogona, koji čine jednu proizvodnu celinu, na površin od miliona kvadrata

  • 0
Ana Brnabić, Kina

Foto: Milena Đorđević

Posetom fabrici automobila "Saic motors" i inovacionom centru "Džangđang" u Šangaju, premijerka Ana Brnabić završila je danas višednevnu posetu Kini.

Brnabić je predvodila delegaciju Srbije koja je, povodom 2. Kineskog međunarodnog sajma izvoza EXPO, boravila u Šangaju.

Kompanija "Saic motors", koju je premijerka danas obišla, u svom kompleksu ima pet pogona, koji čine jednu proizvodnu celinu, na površin od miliona kvadrata.

Osim pet pogona, tu su i dva velika skladišta za delove, za potrebe fabirke u Šangaju, ali i za njihove centre širom sveta, kao i jedno skladište za gotove proizvode i magacin za rezervne delove.

Fabrika poseduje i zonu za proizvodnju solarne energije, zahvaljujući kojem je 15 odsto energije koja se u pogonu koristi upravo solarna energija.

Proizvodni kapacitet fabrike je 200.000 automobila godišnje, veliki deo proizvodnje je robotizovan, a novi model pušten je na tržište 31. avgusta ove godine.

Izvoze automobile širom sveta, a dva najpoznatija modela su "Roewe" i "MG".

Brnabić je zatim posetila i grad nauke "Džangđang".

Najvažniji sastanak tokom boravka u Šangaju, svakako je razgovor predsednice Vlade Srbije sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, koji je potvrdio da će naredne godine posetiti Srbiju.

Brnabić - Si Ðinping

Ana Brnabić i Si Đinping - Foto: Milena Đorđević

Premijerka je govorila i na otvaranju Sajma EXPO, uz svetske zvaničnike - kineskog predsednika Si Ðinpinga, francuskog predsednika Emanuela Makrona i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić, sajam Šangaj Expo

Premijerka Srbije na sajmu u Šangaju - Foto: Milena Đorđević

Na Sajmu su se predstavili i srpski proizvođači, najviše iz prehrambene idustrije, a jedna domaća kompanija potpisaće ugovor za izvoz mesa iz Srbije sa kineskim partnerom vredan 60 miliona dolara.

Srpska delegacija, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović i Aleksandar Antić, imala je sastanke i sa velikim kineskim kompanijama - Hbisom, Huavejom i Bankom Kine, a održan je i Kinesko-srpski poslovni forum.

Šangaj Ðao Tong Univerzitet

Predavanje Ane Brnabić na Đaotong Univerzitetu - Foto: Milena Đorđević

Premijerka je tokom boravka u Šangaju održala predavanje na Ðaotong Univerzitetu, kineskim i srpskim studentima, posetila Luku u Baošanu i zajedno sa Marinom Maljković otvorila njenu košarkašku akademiju za devojčice u Kini.

(Telegraf Bizins/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>