≫ 

Srbija mora da zabrani pušenje na javnim mestima ako želi u EU! Sve do sada urađeno nije dovoljno

 ≫ 

Naša zemlja će morati da poveća akcize na duvan i potpuno izbaci cigarete na javnim mestima

Poskupljenje cigareta i potpuna zabrana pušenja na javnim mestima mere su koje će da zadese pušače u Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, naveo je za "Politiku" Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Naime, naša zemlja je u okviru Poglavlja 28, koje se tiče i javnog zdravlja, obavezna da preduzme i određene mere koje se odnose na ograničavanje upotrebe duvana. Mere koje su do sada preduzete poput delimične zabrane pušenja, tekstualnih upozorenja na kutijama cigareta, zabrane oglašavanja nisu dovoljne.

- Naši zakoni su samo delom usklađeni sa evropskim, ali potezi poput povećanja akciza na duvan i potpuna zabrana pušenja su ključni. Međutim, odluka o povećanju poreza treba da se donese samo ako je država spremna da se suprotstavi uz pomoć inspekcije i policije onima koji ovu priliku koriste za šverc cigareta - naglašava Lazarević.

Borba sa duvanskim dimom nije lako prošla ni u zemljama Evropske unije koje su se opirale strogim propisima Evropske komisije (EK). Ipak, EK je uspela da ustanovi svoje nadležnosti, pa danas pušačima u zemljama EU nije lako - duvan je prilično skuplji nego kod nas, a gotovo da nema kafića u kojem je moguće zapaliti cigaretu.

- Od 1. oktobra ove godine i Crna Gora je, dakle zemlja koja zavisi od turizma, uvela potpunu zabranu pušenja - navodi Lazarević.

Na nedavno održanom skupu organizacije Projekta Pravne podrške pregovorima, šef operacije u Delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da nije reč o potpunoj zabrani pušenja, već "o obavezi države da obezbedi da se manje puši i da oni koji ne puše ne trpe posledice".

Duvanska direktiva iz 2009., koja je stupila na snagu 5 godina kasnije, između ostalog regulisala je i oglašavanje duvanskih proizvoda. Tako su zabranjene aromatične i slim cigarete, a uvedena su i obavezna obaveštenja na pakovanjima o posledicama pušenja.

- Bilo je ranije reči o osnivanju kol-centara koji bi pomogli onima koji odluče da ostave duvan, ali se do danas to nije ostvarilo - podseća sagovornik "Politike".

Video: Ostavio bebu u kupeu pa izašao da zapali cigaretu, voz u tom trenutku krenuo

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. novembar 2019 | 11:42

    I pušenje na ulici je pušenje na javnom mestu. Za mene to je prava demonstracija nekulture. Ali ne mogu da shvatim da to i žene rade, čini mi se u većem broju od muškaraca. Ne vredi joj nikakvo doterivanje, lepa odeća i šminka kad puši na ulici. Za mene su žene nešto posebno i očekujem da imaju više samopoštovanja.

  • mm

    9. novembar 2019 | 12:18

    Nego sta nego treba ... kad izadjem ujutru, krenem na posao po cistijem vazduhu i vidim pusace koji bas tada puse, jer im smeta taj cist vazduh, muka mi je

  • Messi

    9. novembar 2019 | 12:13

    Zabraniti sto pre ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>