• 2

Čuvajte se snega i ledenica: Kako da naplatite štetu ako ipak do nje dođe?

Sneg je uveliko u Srbiji, a juče se zabelelo i u prestonici. Iako mu se mnogi raduju, nekima može da nanese glavobolju. Grane drveća na prime, mogu da otežaju i da padnu na automobile parkirane ispod krošnji, pa tako nastaju velike štete. Dodatno, treba se čuvati i ledenica.

  • 2
Zima, ledenice vise sa krova zgrade kuće

Foto: Shutterstock

Da bi se to sprečilo najbolje je izbegavati parking mesta blizu drvoreda ili ispod stabala, što često zbog nedostatka parking mesta nije moguće.

Većina naših sugrađana kojima je na automobil pao sneg sa krova zgrade, led, ledenice, ili se prelomila i pala neka grana, uspe da nadoknadi pričinjenu štetu. Najlakše će štetu nadoknaditi vlasnici automobila koji imaju "kasko" osiguranje vozila, koje pokriva i ovakvu štetu na vozilu.

Kada uoči štetu, vlasnik prvo treba da pozove nadležne iz MUP-a da naprave zapisnik. Sledeća adresa je komunalno preduzeće koje se bavi održavanjem zelenila u gradu i kada sazna kod koje osiguravajuće kuće su kupili polisu treba da ode tamo sa dokumentacijom.

Ukoliko je automobil oštećen od pada grane ili drveta iz nečijeg dvorišta, placa ili drugog privatnog poseda, postupak je nešto drugačiji. Opet treba pozvati MUP, a nakon što se sastavi zapisnik treba da se traži isplata od vlasnika poseda. Ukoliko se ne postigne dogovor o odšteti oštećenoj strani ostaje da se obrati sudu.

Kada je konkretno reč o Beogradu, u ovakvim situacijama, kada vlasnici automobila vide svoje ljubimce zgnječene ispod stabala, imaju nekoliko načina da naplate štetu.

Zima, ledenice vise sa krova zgrade kuće

Foto: Shutterstock

Prvo je potrebno odmah pozvati dežurnu služu JKP Zelenilo Beograd. Potom, na teren izlaze procenitelji štete, obično i još jedna inspekcija kako bi se šteta dodatno utvrdila i vlasniku automobila ostaje da se dogovori oko naplate.

JKP Zelenilo Beograd isplaćuje štetu, ali samo ukoliko površina na kojoj se drvo nalazilo spada pod njihovu nadležnost.

Šta raditi u slučaju da Zelenilo nije odgovorno za štetu na kolima koja je nastala usled pada drveta ili grane?

U ovom drugom slučaju, potrebno je da imate zaključenu kasko polisu osiguranja.

Dodatno osiguranje je takođe opcija. Osiguravajuće kuće nude zaštitu stakala. Za oko tri do četiti hiljade dinara godišnje možete da osigurate stakla i to predstavlja veoma dobar vid dodatnog osiguranja, koji predstavljaju najranjivije delove automobila, posebno u slučaju pada veće grane.

Ako vam je automobil stradao od pada grana sa drveća iz komšijske kuće ili dvorišta, onda neka sused počne da broji novac.

Pešaci

 

Tokom zimskih meseci, kada su velike padavine i niske temperature, opasnost vreba i pešake, pre svega zbog ledenica. Ukoliko ledenica padne i povredi pešaka osiguranje koje neko plaća preko komunalnih preduzeća nije od pomoći, jer te polise pokrivaju štete samo u stanovima. Kod polisa koje sami građani kupuju štete nastale zbog ledenice još nisu u ponudi.

Ipak, kako ne biste dolazili u ove situacije, trebalo bi da poštujete poruke na parkiralištima i rizičnim mestima gde je jasno istaknuto upozorenje "n parkiraj - sneg" ili "pešaci pređite na drugu stranu ulice" i sl.

Dešava da građani zbog kraćeg puta idu prečicama koje su vidno obeležene kao rizične jer u zimskim mesecima zbog veće količine padavina često nije moguće svaki ćošak očistiti momentalno pa je korisno upoznati pešake ili vlasnike automobila o rizicima koji prete.

Takve informacije bi trebalo da se poštuju, jer u suprotnom pešak ili vlasnik automobila značajno doprinosi eventualnoj povredi/šteti.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    30. decembar 2019 | 14:04

    Pa do juče ste kukali za sneg. Sad kukanje od snega. Ja svoje mišljenje ne menjam. MRZIM SNEG

  • drvo...

    30. decembar 2019 | 15:10

    Ja sam jedan od onih koji je ostecen jednom prilikom pre tacno godinu dana kada mi je drvo iz placa jednog ministarstva palo na automobil i tom prilikom ostetilo krov, stakla, sediste (kroz prozor) i do dana danasnjeg nisam nista naplatio a imao sam stetu oko 500€. Advokat mi je rekao da ce rociste biti tek u martu aprilu, toliko o naplati, a sto se tice zelenila ako su nadlezni plate brzo i korektno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>