• 5

Gorenje koje je bilo stub privrede se seli, meštani i gradonačelnik očajni

U saopštenju iz gradske uprave Velenja izražava se zabrinutost zbog najnovijih aktivnosti i planova Gorenja

  • 5

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič pozvao je slovenačkog premijera Marjana Šareca da spreči izmeštanje sedišta preduzeća Gorenje iz Velenja u Ljubljanu, koje je najavila kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo.

Gradonačelnik Kontič vidi planove, koje je Gorenje najavilo krajem oktobra, kao još jedan korak ka centralizaciji, za koji smatra da je jedan od glavnih problema Slovenije, prenosi agencija STA.

U saopštenju Grada Velenja navedeno je da je protestno pismo gradonačelnika poslato kineskom ambasadoru u Sloveniji Vangu Šunkingu, ministru ekonomije Zdravku Počivalšeku, predsedniku Privredne komore Boštjanu Gorjupu i medijima.

Reakcija velenjskih vlasti dolazi nakon što je Gorenje objavilo da će u okviru procesa integracije premestiti menadžment i administrativni deo preduzeća u Ljubljanu, gde će osnovati sedište kompanije Hisense Evropa koje treba da pruža usluge korporativne podrške svim Hisenseovim podružnicama u Evropi, navodi slovenačka agencija.

Proizvodnja bi trebalo da ostane u Velenju, koje je sada šesti najveći slovenački grad u kome Gorenje posluje od svog osnivanja 1950. godine.

U saopštenju iz gradske uprave Velenja izražava se zabrinutost zbog najnovijih aktivnosti i planova Gorenja koje je, kako se navodi, stub lokalne privrede već sedam decenija i jedan od najvećih slovenačkih izvoznika.

- Trenutna situacija u kompaniji, planovi nove uprave i raspoloženje među zaposlenima daleko su od obećanja i obaveza koje su novi vlasnici preuzeli prilikom preuzimanja - piše u saopštenju, prenosi STA.

Gradske vlasti Velenja su se, dodaje se dalje, ovih dana sastale sa generalnim direktorom Gorenja Čao Ljuom i predstavnicima sindikata povodom onoga što je u današnjem saopštenju opisano kao "kritična situacija".

Zaposleni su zabrinuti i uplašeni zbog kontradiktornih informacija o planovima i budućnosti kompanije, koje im se ne dostavljaju sve dok one ne postanu činjenice, navode gradske vlasti. Tvrdeći da preseljenje visokokvalifikovanog osoblja u Ljubljanu ne sluti na dobro, lokalne vlasti dodaju da veruju da uprava Gorenja može da vodi kompaniju, kao i da ostane u Velenju.

Slovenačka novinska agencija piše da su vlasti u Velenju takođe zabrinute zbog plana Gorenja da preseli svoj pozivni centar u Srbiju jer smatraju da to nagoveštava da menadžment planira da u Velenju zadrži samo proizvodnju uz minimalne moguće troškove.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzioner Ei

    13. novembar 2019 | 16:28

    Umreću a neće mi biti jasno kako je propala Ei-Niš, koja je imala zaokruženu proizvodnju, a Gorenje koje je uvek bila 'šrafciger' industrija i dalje živi?! Zar smo stvarno toliko nesposobni kao država?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>