• 7

Svetski mediji: Zašto Srbija gomila zlato

Srbija se pridružuje globalnom trendu kupovine zlata

  • 7

Svetski mediji pišu danas da se Srbija pridružuje klubu država širom sveta i sve češćoj praksi kupovine zlata.

Tako, navodi RT, naša zemlja puni dragocenim metalom trezor.

Centralna banka Srbije saopštila je da je u oktobru kupila devet tona zlata, nakon što su to pre učinile centralne banke širom sveta, uključujući Rusiju i Kinu.

"Zlatni" udeo Srbije sada je deset odsto ukupnih rezervi.

- Završili smo transakcije otkupa zlata i Srbija je danas sigurnija, sa 30,4 tone zlata u vrednosti oko 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde dolara) - prenosi RT izjavu guvernerke Jorgovanke Tabaković.

- Za sada nemamo planova da kupujemo više - dodala je.

Centralna banka je platila 395 miliona evra (434,3 miliona dolara) za zlato, odnosno 1.503 dolara za uncu, rekla je.

Pojačane globalne tenzije, valutni ratovi i tok dedolarizacije naveli su globalne centralne banke da povećaju zalihe zlata.

Globalna kupovina plemenitih metala iznosila je 547,5 tona u trećem kvartalu 2019. godine, a trend rasta biće verovatno nastavljen u narednim godinama.

Rusija, Kina i Turska beležile su najveći rast, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato (VGC).

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    Pa,zato što nam je onda,(kad plaćamo zlatom) S400 mnogo jeftiniji.

  • Nije nego

    Porasla je privreda, pa balans mora da se napravi, odnosno ravnoteza u tokovima novca i količini robe. Zlatna poluga je samo novcanica velike denominacije, a porast privrede je problematican jer je u pitanju inostrani kapital pa se dobit odliva. Ako dodje do smanjenja proizvodnje, doci ce do povlacenja novca ili inflacije, a tada je zlatna poluga samo kamenčina. Najveci nacionalni kapital je domaca drzavna fabrika, prirodna bogatstva i infrastruktura. Trenutno to su rudnici ( Kosovo i nesto u "Srbiji"), namenska industrija i plovni put Dunav. Drzava pokusava da sve to razvije sa putnom mrezom ( privid ), a na lokalu, prihode od fabrika zamenila je naplata parkinga. Zato je i bio dozvoljen uvoz automobila, proizvoda za kojim su realne potrebe mnogo manje.

  • dusman

    zasto evro nije pao??

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke