• 0
 ≫ 

Zimi voze preko zaleđene reke, leti radi trajekt: Putin rešava najveći problem - put do Sibira

 ≫ 

Veliki projekat izgradnje mosta ima za cilj da okonča izolaciju sibirskog regiona

  • 0

Rusija planira da izgradi most vredan 1,3 milijarde dolara preko reke Lene kako bi razvila saobraćajne veze u teško dostupnom regionu Jakutija. Projekat koji bi trebalo da bude završen 2025. godine odobrio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider naredio je vladi da razmotri projekat, saopštio je Komersant pozivajući se na predsednikov odgovor na pismo šefa Republike Jakutije Ajsena Nikolajeva.

U svom pismu regionalni zvaničnik je zatražio da obezbedi sredstva za izgradnju iz saveznog budžeta.

Most dužine 3 kilometra preko jedne od najvećih ruskih reka koštaće skoro 83 milijarde rubalja (oko 1,3 milijarde dolara). Očekuje se da će vlada pokriti oko 65 odsto troškova, a ostatak će obezbediti privatni investitor.

Ukoliko projekat dobije potrebno finansiranje, biće završen za šest godina. Prolaz kroz most biće besplatan za automobile, dok će kamioni morati da plaćaju putarinu.

Novi most će dati značajan podsticaj pristupačnosti u udaljenom severoistočnom regionu. Grad Yakutsk, koji se nalazi na zapadnoj obali reke Lena, jedan je od važnih gradova u Rusiji do koga se ne može lako doći.

Zimi automobili voze preko zaleđene površine reke, a leti trajekt prevozi vozila. Tako grad nema pristup saveznoj putnoj mreži gotovo 5 meseci godišnje.

Video: Sibirska reka Jenisej samo što se nije zaledila pred vašim očima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>