• 3

Volstrit u panici: "Ako ova dama pobedi, u nevolji smo"

Senatorka iz Masačusetsa svoju kampanju za ulazak u Belu kuću temelji na problemu nejednakosti prihoda među američkim građanima.

  • 3

Finansijski eksperti s Volstrita ušli su u žestoku javnu polemiku sa senatorkom Elizabet Voren zbog poreza na imovinu vrlo bogatih Amerikanaca.

U javnost je poslednji u nizu izašao investitor i milijarder Leon Kopermen, koji je njenu ideju nazvao "planom za penaliziranje uspeha" dodavši kako predlog nema smisla.

- Ako ta dama pobedi, u velikoj smo nevolji - izjavio je Kopermen za CNBC.

Senatorka iz Masačusetsa svoju kampanju za ulazak u Belu kuću temelji na problemu nejednakosti prihoda među američkim građanima. Kako bi pronašla novac za proširenje zdravstvenog osiguranja Mediker, opraštanje dugova koje su Amerikanci uzeli da bi platili studije, te ulaganje u infrastrukturu, senatorka Voren je predložila da se svaki dolar imovine vrednije od 50 miliona dolara oporezuje s dva odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Predlog tog poreza jedan je od ključnih u njenoj kampanji za dobijanje demokratske nominacije, kako bi izašla "na megdan" Donaldu Trampu na predsedničkim izborima 2020. godine.

Zbog toga na njenim skupovima simpatizeri već skandiraju "Dva centa", a kako njena popularnost među demokratskim kandidatima raste, tako je reakcija finansijske industrije sve intenzivnija.

Tako je Džejmi Dimon, izvršni direktor banke JP Morgan Čejs, prošle nedelje izjavio kako se senatorka Voren "sveti uspešnim ljudima". Na njegovom tragu razmišlja i Lojd Blenkfejn, nekadašnji prvi čovek Goldman Saksa.

U objavi na Tviteru krajem prošle nedelje taj bankar je kazao kako osveta određenoj grupi građana može biti dobra za njenu kampanju, ali ne i za celu zemlju. No, dodao je da senatorka Voren "nije moj kandidat, ali uskladićemo se u mnogim pitanjima", ne navodeći koja su to pitanja.

Rukovodioci kampanje senatorke Voren ne sede skrštenih ruku na ove kritike.

Objavili su video-snimak koji promoviše porez na imovinu, a sadrži i sliku Leona Kopermena uz napomenu da ga je regulator 2017. optužio za berzansko trgovanje na osnovu povlašćenih informacija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    19. novembar 2019 | 22:30

    Ovo je samo Trojanski Konj , gospodja Voren je dokazani cionista i to nije tajna. Sve ostalo je samo šou

  • KATAKLIZMA KAPITALIZMA

    24. novembar 2019 | 23:39

    Zdravstvo za dž Škola za dž Stan za dž Otmeš bogatašu 2% i 50 miliona USA sirotinje živi k'o normalan svet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>