• 41
 ≫ 

Građani Srbije bez privilegija za odlazak u Nemačku, a ovo su dve najvažnije stvari koje se menjaju

 ≫ 

Ubuduće će biti teže otići na rad u Nemačku

  • 41
Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Provera znanja nemačkog jezika i uvođenje starosne granice za stanovnike Zapadnog Balkana koji bi da emigriraju u Nemačku novine su Zakona o emigraciji čija primena će početi 1. marta 2020. godine, kažu u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

Na konferenciji za novinare, direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da će stanovnicima Zapadnog Balkana biti dosta teže otići u Nemačku jer, dodaje, više neće uživati priviligije u odnosu na stanovnike iz drugih delova sveta.

Naveo je da će ubuduće znanje nemačkog jezika stanovnika Zapadnog Balkana koji bi da odu u Nemačku morati da bude na visokom nivou, što ranije nije bio slučaj.

Takođe, kaže, postojaće starosna granica, koja ranije nije postojala.

Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Knap, međutim, nije precizirao do koje starosne dobi će stanovnici Zapadnog Balkana moći da odlaze u Nemačku, ali je najavio da će o novim rešenjima nemačkog Zakona o emigraciji biti reči u petak, 22. nvembra u Beogradu, na konferenciji "Zapadni Balkan i nemačka privreda: Investicije - Dobavljačke inicijative - Mobilnost", koja se organizuje sa nemačkim Ministarstvom privrede.

- Na konferenciji želimo da razjasnimo sva pitanja u vezi sa novim zakonom. Bitno je da javnost dobije prave informacije šta će se menjati - rekao je Knap i dodao da će na tom skupu biti reči o tome kako će u buduće izgledati procedure.

Kaže i da Nemačka uvodi propis koji će važiti za stanovnike celog sveta.

Osim emigracije u Nemačku, Knap kaže da će na konferenciji u petak biti analizirano stanje zajedničkih projekata, govoriće se o nemačkim investicijama u Srbiji, a biće predstavljena nemačka incijativa za nalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović naveo je da je raznolikost tema kvalitet manifestacije "Serbian Visions", a da će takva vrsta razgovora doprineti da kompanije i privreda kroz svoje aktivnosti stvaraju bolje uslove za poslovanje, ali i bolje uslove za život.

Najavio je da će u okviru tog mulitkongresa PKS potencirati četiti teme i to sertifikaciono telo, elektronski pečat i potpis, predstavljanje mape puta cirkularne ekonomije za koju kaže da je odgovor za unapređenje efikasnosti i smanjenje zagađenja životne sredine, uštedu i nove načine poslovanja budući da je za neku kompaniju sirovina ono što je za neku drugu otpad.

Vesović kaže da će jedna od tema biti i podrška investicijama i da će to biti prilika da se predstavi pravi pregled podsticaja za privedu, uključujući podsticaje i na republičkom i na lokalnom nivou.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    20. novembar 2019 | 13:00

    Verovatno je drzavni vrh urgirao Ali sve I'm je dzabe jer mladi ce I dalje da idu I tako I treba, nece valjda ovde da rade za 30 000din!!!!!??????

  • Sandra

    20. novembar 2019 | 14:15

    Ni najveće zlo me ne bi nateralo da odem u tu zemlju, al dobro, svako je različit. Odobravam da se jezik mora solidno govoriti jer sam mišljenja da se ne može živeti u nekoj zemlji, a da se ne zna njen jezik. To je nedopustivo, iako sam mišljenja da odvratnijeg jezika od nemačkog nema. Jezik je upravo najveća prepreka našim ljudima koji idu tamo. Neki bukvalno ne znaju ni da beknu nemački.

  • Nemac

    20. novembar 2019 | 12:47

    Od ovoga navedenog nista nije tacno Nemcima treba dosta radnika vecinom zanatlija onaj ko hoce da radi imace posao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>