• 31
 ≫ 

Kreću "podgrejani" računi, da se podsetimo - od koliko sati zaista počinje jeftina struja?

 ≫ 

Niža tarifa traje osam sati svima, ali ipak ima caka

  • 31
Bandera, struja

Foto: Shutterstock

Naši sugrađani uglavnom prate kada se pali i gasi crvena lampica na brojilima, a kako će struja od narednog meseca da poskupi, da se podsetimo u koje je to vreme "jeftina tarifa".

Domaćinstva obično po nižoj tarifi pale kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, ali sve češće i šporete.

Podsetimo, noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. Kako se može pročitati i na zvaničnom sajtu EPS-a, ona traje od 22 časa do šest sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do osam ujutru.

Dakle, lampica se najpre pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako su ranije rekli u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.

struja

Foto: Printscreen

Ako vam u tim satima ne svetli lampica, znači da ne registruje jeftinu struju. U tom slučaju bi se trebalo obratiti nadležnoj distribuciji da se proveri o čemu se radi.

Ukoliko ste se pitali da li je nedavno pomeranje sata poremetilo korišćenje jeftinije struje, znajte da se signal za promenu tarife sa zimskim i letnjim računjem vremena usklađuje automatski.

Cene po zonama

 

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

I na kraju, da vas podsetimo da će električna energija od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto, što znači da ćete za prosečan račun izdvajati više od 110 dinara pa i više u zavisnosti od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    20. novembar 2019 | 21:31

    A kucni red od 22h... Dajte bolje prosecnu cenu i da bude uvek isto, i nocu i danju a ne kao mucenici da nocu peremo, kuvamo...

  • Fenix

    20. novembar 2019 | 20:24

    Sramota da nema veča, kao stoka živim, noću kuvam, pustim mašinu, bojler, peć da se puni... jadno i bedno, zašto nam je ne daju danju, da živimo normalno, ali neeeee, mora da nas pljačkaju

  • Ivana

    20. novembar 2019 | 20:36

    A kako će se uskladiti sa kućnim redom? Misli li neko na to? Od 22 h ne sme biti buka i ne smeju se čuti mašine. Da li neko vodi račuma o ovim nelogičnostima?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>