• 36

4 mere kojima država nagovara radnike da ostanu u Srbiji

Društveno odgovornim merama kao što su digitalizacija, stvaranje okolnosti u kojima građani mogu lakše da ostvare prava, izradom socijalnih karata, država podiže kvalitet života svih građana i time direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija, navodi ministar

  • 36

- Digitalizacija,

- Bolje okolnosti
- Socijalne karte
- Fleksibilno radno vreme

Ove četiri mere su samo primeri na kojima se intezivno radi kako bi se sprečio odliv radne snage.  Na primer, uvođenje fleksibilnog radnog vremena jedan je načina kojima se direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija, jer zaposleni mogu da balansiraju privatne i poslovne obaveze i da provode više vremena sa svojim porodicama.

Kako je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, društveno odgovornim merama država podiže kvalitet života svih građana i time direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija.

Zoran Đorđević

Foto: Ministarstvo za rad

- Kreiranjem novih radnih mesta i uređenjem tržišta rada poboljšava se materijalni položaj građana što je jedan od uslova prevencije ekonomskih migracija - naveo je ministar.

Đorđević je otvorio Okrugli sto na temu "Emigracija radne snage“ i tom prilikom naglasio da Vlada Republika Srbije, uz svestranu podršku predsednika, ulaže značajne napore u rešavanju pitanja ekonomskih migracija.

Đorđević je podsetio da je odlukom Vlade, a na predlog resora kojim rukovodi, u januaru osnovano Кoordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija čiji je cilj prevencija daljeg odlaska građana Republike Srbije u inostranstvo, podsticanje povratka stručnjaka iz dijaspore, kao i stvaranje poslovnog i privrednog ambijenta za dolazak stranih stručnjaka.

U toku je izrada ex-ante analize efekata, kao i Nacionalne Strategije o ekonomskim migracijama za period od 2021. do 2027. godine, rekao je ministar i dodao da će do kraja decembra biti održana i javna rasprava o nacrtu Strategije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Okrugli sto "Emigracija radne snage“ je prvi tematski Okrugli sto ove vrste, koji Republika Srbija organizuje kao aktuelni predsedavajući Jadransko – jonskom inicijativom i Strategijom Evropske komisije za Jadransko – jonski region (EUSAIR) od 1. juna 2019. godine.

Generani sekretar Jadransko-jonske inicijative NJ. E. Fabio Piljapoko zahvalio se ministru Đorđeviću na učešću na Okruglom stolu i istakao da je ovo prvi put da je na ovakvom događaju prisutan ministar za rad, što je za njega i ostale predstavnike nicijative izuzetna čast.

Video: Kako ubediti mlade ljude da ostanu u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    Nigde kao u nasoj Srbiji,najmanje se radi a najbolje zivi.

  • Vlajko

    To mozda vazi za drustvene firme , ja kao da sam u inostranstvu radim ceo dan kada dodjem kuci deca pospavala ustanem rano pa sve tako do nedelje al primam srpsku platu

  • RELES

    Poslednji nek ugasi svetlo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke