• 5

Vodič za smeštaj u dom za stare: Ovo morate da znate pre nego što konkurišete

Starački dom, procedura za smeštaj i sam boravak u istom osetljiva je ali i važna društvena tema. Najčešća pitanja koja naši sugrađani postavlju upravo se tiču toga koliko se čeka na mesto u nekom od domova za stare, koja je tačno procedura, kako se podnosi zahtev i naravno, koliko košta.

  • 5

Da li usled nedostatka pravih informacija, širenja pogrešnih ili nešto treće, tek predrasuda je da se dugo čeka na mesto u nekom od državnih domova za stare. Takođe, procedura zaista nije komplikovana, i potrebno je samo je pratiti. Prvi i najjednostavniji korak je zahev, koji podnosi sam budući korisnik. Posle toga, ostaje samo nekoliko koraka do kraja procesa apliciranja.

U prilog toj činjenici ide podatak da je do prošle godine na mesto u državnim domovima za stare čekalo nešto više od 500 lica kojima je ta usluga socijalne zaštite bila jedino rešenje. Istovremeno, u više od 200 privatnih licenciranih domova popunjenost kapaciteta se kretala ispod 70 odsto.

Sprovedena je i javna nabavka po modelu okvirnog sporazuma, čime je omogućeno da što veći broj zainteresovanih privatnih domova aplicira u datom trenutku, a da korisnik može da izabere onaj dom koji mu najviše i odgovara.

U ovom trenutku, 24 privatna Doma su pronašla svoj interes da na ovaj način popune svoje kapacitete.

Cena od 36.000 dinara

Dom za stare Bežanijska kosa

Foto: Mateja Beljan

Cena smeštaja u privatnim domovima, a koja zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kreće se od 36.000 do 41.000 dinara mesečno. U zavisnosti od materijalnog stanja korisnika, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja pokriva troškove i do pune cene smeštaja.

Inače, ova usluga je omogućena svim građanima koji su u statusu socijalne potrebe, pa tako i beskućnicima, koji se u prvi mah zbrinjavaju u prihvatilištu, a potom ukoliko se po sprovođenju procedure za smeštaj u željeni državni dom utvrdi da u njemu nema mesta, sprovodi se postupak smeštaja u privatni dom, ali opet po izboru korisnika.

Na ovaj način u protekloj i ovoj godini u privatne domove zbrinuto je više od 30 korisnika.

Međutim, iako je ovaj broj u stalnom rastu, problem je neravnomerna prostorna raspoređenost privatnih domova.

- Prošle godine, koja je i bila prva godina primene okvirnog sporazuma, bilo je problema usled uhodavanja u potpuno nove postupke i centara za socijalni rad i privatnih domova, ali je to bio i period u kom su se i korisnici privikavali na mogućnost smeštaja u privatni dom. Naravno, ti početni problemi su prevaziđeni, a beležimo i povećan interes korisnika da se na ovaj način reši njihov smeštaj - rekli su nam u resornom ministarstvu.

Kako izgleda apliciranje za dom?

Nakon sprovođenja postupka utvrđivanja potrebe za pružanjem usluge smeštaja u Dom, a koja podrazumeva i utvrđivanje stepena podrške i materijalnog statusa, korisnik bira u koji državni dom želi da bude smešten. Nakon provere kapaciteta u tom Domu i konstatovanja da nema mesta, Dom i CSR stavljaju korisnika na listu čekanja.

Tog trenutka aktivira se postupak smeštanja u privatni dom. Кorisnik daje saglasnost da se pokrene postupak, a što podrazumeva pozivanje elektronskim putem ponuđače da u skladu sa svojim slobodnim kapacitetima, apliciraju za prijem korisnika.

U zahtevu, koji prema domovima upućuje CSR, nalaze se podaci o korisniku (pol, starost, dijagnoza, afiniteti i druge značajne karakteristike, ali ne i lični podaci).

Zaintersovani domovi konkurišu elektronskim putem u roku od 72 sata od slanja upita od strane CSR. Nakon prijema ponuda, CSR upoznaje korisnika sa prispelim ponudama i upoznaje ga sa uslovima u Domu. Ukoliko mu se neki od domova-ponuđača dopadne, CSR pokreće postupak zaključenja ugovora, obaveštavajući ponuđača i MRZBSP da sprovedu zaključenje ugovora.

Кao ugovarač može se naći i korisnik, ali direktno sa Domom, ukoliko je ta obaveza utvrđena rešenjem CSR-a njemu ili srodniku.

Procedura za smeštanje u Dom počinje zahtevom korisnika, odnosno drugog lica prijavljivanjem da je nekom licu neophodna usluga te vrste ili utvrđivanjem te potrebe od strane stručnog radnika u postupcima praćenja lica u statusu socijalne potrebe.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    Tesko onom ko dodje tamo! Znam iz licnog iskustva kako su se ophodili prema mom pok. suprugu.

  • nikolas

    SVI SVAJCARCI ZAVRSE U STARACKOM DOMU I TO JE OVDE NORMALNO! SVI STEDE CITAVOG ZIVOTA ZA BOLJI STARACKI DOM I KAD VIDE DA VISE NE MOGU SAMI SVE DA URADE IDU U VEC ODABRANI DOM!!! DRUZE SE I IMAJU LEKARSKU NEGU I SAV KONFOR !!!

  • Milanka s

    Bila je moja majka 20 da na to je strasno rane otvorene svasta svaki dan sam isla mene bolje neznam sta da urade neho tamo daidm boze uzimaj dus

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke