• 1

O reformi naše javne uprave razgovori i u Parizu

Francuska, koja takođe sprovodi reformu javne uprave, nastoji da poveća atraktivnost uprave kao poslodavca

 • 1
Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

Ministri Srbije i Francuske zaduženi za javnu upravu, Branko Ružić i Olivijer Dusop, sastali su se u Parizu i razgovarali o reformi javne uprave.

U saopštenju srpskog Ministarstva državne uprave navodi se da u skladu sa dogovorom najviših zvaničnika, Ružić i Dusop bilateralnu saradnju, sa fokusom na reformi javne uprave, jačaju i unapređuju redovno.

Francuska, koja takođe sprovodi reformu javne uprave, nastoji da poveća atraktivnost uprave kao poslodavca, zbog toga sprovodi regrutovanje novih zaposlenih na različite inovativne načine.

- S obzirom da mnogo radimo na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, od zapošljavanja do politike zadržavanja kvalitetnih kadrova, iskustva Francuske će nam mnogo značiti - rekao je ministar Ružić.

U Helsinkiju će se 28. i 29. novembra razmatrati status Srbije kao zemlje posmatrača u Evropskoj mreži za javnu upravu (EUPAN) i ministar Dusop je obećao podršku Francuske u tome. Ružić se zahvalio i istakao da takav status do samog članstva omogućava kvalitetniju reformu javne uprave, posebno imajući u vidu da je upravo ta reforma jedan od tri kriterijuma za naše članstvo u EU.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović, koji je takođe u poseti Parizu, rekao je da projektu digitalizacije Vlada Srbije pristupa timski - Ministarstvo (MDULS) osmišljava politike, strategije, izrađuje zakone, a Kancelarija radi na implementaciji informacionih sistema koja omogućavaju najsavremenije usluge eUprave.

Dodao je da je digitalizacija deo sveobuhvatne reforme javne uprave, pa samim tim unapređuje različite procese rada, od zdravstva, obrazovanja do osnovnih usluga za građane, poput preuzimanja ličnih dokumenata.

Delegacija Srbije je u poseti Parizu na poziv ministra Dusopa i u okviru nje će posetiti i sajam Nedelja inovacija u upravi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Raka

  27. novembar 2019 | 15:34

  Puste priče.Ko je lud da se reformiše i odrekne se džabalebarenja.

  1
  0

  Podelite komentar