• 0

Vest koja je uzdrmala internet: Privatna kompanija preuzima sve .org domene

Vest koja je objavljena uzdrmala je internet, a korisnike ovih domena ostavila u strahu od mogućeg poskupljenja cene korišćenja

  • 0

“Ethos Capital”, koji je osnovan u maju ove godine, kupio je “Public Interest Registry”, u okviru kojeg se nalaze svi .org domeni na internetu, a koji ih je trenutno oko 10 miliona. Potpuno preuzimanje je najavaljeno za prvi kvartal 2020. godine.

Neprofitne organizacije, koje zakupljuju većinu .org domena, sa strahom su dočekale ovu vest, a u okviru Nacionalnog saveta neprofitnih organizacija je organizovano potpisivanje peticije protiv prodaje, koja za sada ima 8.900 potpisa.

Njihova zabrinutost je izazvana strahom od mogućeg poskupljenja cene korišćenja .org domena, kao i od eventualne cenzure.

- Zabrinuti smo, ne samo zbog kupovine, već zbog toga što ona podrazumeva i ukidanje postojećih ograničenja cena, koje su do sada štitile neprofitne organizacije od mogućih velikih poskupljenja korišćenja .org domena - objašnjava Rik Koen, operativni direktor saveta, u izjavi za “CNN”.

“Public Interest Registry”, koji je predmet sporne kupovine, osnovan je 2002. godine sa ciljem da bude jedinstvena organizacija koja će upravljati .org domenom.

Odgovarajući na zabrinutost i negativne komentare, iz kompanije “Ethos” podsećaju da je u periodu od 1995. do 2003. godine “Public Interest Registry” već bio u vlasništvu kompanije koja nije neprofitna.

Ipak, strah dodatno podgreva i činjenica da novi vlasnik posluje samo šest meseci i da je sporno preuzimanje jedna od prvih investicija ove kompanije.

Džon Nevet, novi direktor “Public Interest Registry”-a izjavio je da “Ethos” nije bio jedini zainteresovan za kupovinu, ali da je imao najbolju ponudu, i dodao: “Mislim da je ovo dobro za korisnike jer ćemo biti fleksibilniji po pitanju ulaganja.”

Trenutna cena korišćenja .org domena iznosi oko 10 dolara godišnje, a u saopštenju novih vlasnika navodi se da je plani da ovaj domen i u budućnosti ostane pristupačan i povoljan, a da bi cena korišćenja mogla da skoči za najviše 10 procenata: “Ako imate jedan domen, a cena mu poraste za jedan dolar godišnje, izvesno je da nećete biti u problemu.”

Nagoveštavajući da je promena cene, zapravo, uperena protiv onih koji trguju .org domenima, iz “Ethos”-a dodaju: “Ako imate 50.000 domena, zauzimate ih i blokirate, onda će ova promena značajnije uticati na vaše troškove.”

(D. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>