• 0

Njima su ukinuli roming, da li im je bilo bolje ili gore?

Postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova

  • 0
Telefon, Smartfon, Kamera

Foto: Telegraf.rs

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju sa godinom pre uvođenja pristupa "u romingu kao kod kuće".

- Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše -navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno - domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>