• 12

Mali: Po stopi rasta delimo prvo mesto u Evropi

"Sjajni rezultati, što nam privreda više raste, otvara nam se i sve više radnih mesta"

 • 12
Siniša Mali Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je privredna aktivnost u trećem kvartalu ove godine zabeležila rast velikih razmera, te da prema aktuelnim statističkim podacima Evrostata (Evropski zavod za statistiku) Srbija deli prvo mesto u Evropi po stopi rasta koja je 4,8 odsto, koliko ima i Mađaraska.

- Ovo je zaista ogroman uspeh i neverovatna vest za našu zemlju. Prema najnovijim podacima, stopa rasta iznosi 4,8 odsto, što je i više nego što smo prognozirali. Ovaj intenzivni privredni rast je praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava. Sve to pokazuje da u 2019. godini privredni rast može da bude i veći od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 - 3,8 odsto, a sledeće godine da premaši 4 odsto - rekao je Mali.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast BDP zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto, dok je rast u sektoru informisanja i komunikacije 7,7 odsto, a u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Biznis Foto: Pixabay

- Ovo su zaista sjajni rezultati, što nam privreda više raste, otvara nam se i sve više radnih mesta. Napravili smo, u tom smislu, ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto. Ne želimo da se zaustavimo, te uvodimo brojne olakšice za privredu i nova zapošljavanja, što će dovesti do novog poleta ekonomije i njenog rasta - naveo je ministar.

Zahvaljujući povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda će biti dodatno rasterećena, ocenjuje ministar.

- Očekujemo prelivanje njihovih pozitivnih efekata na tržište rada i dalje smanjenje nezaposlenosti. Sada je jasno da je skepticizam pojedinaca bio apsolutno suvišan i neopravdan, jer smo pokazali da se može, ako se osmisli dobar ekonomski plan, i uspešno se radi na njegovoj realizaciji - naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, narednih dana biće predstavljen i Nacionalni investicioni plan, iz koga će se videti namera države da podiže reference zemlje, i podstakne njen dalji napredak i razvoj.

- U narednih pet godina imaćemo velike investicije, usmerene pre svega na bolji životni standard građana Srbije. To će doprineti otvoranju novih radnih mesta širom zemlje, i pružiće dodatni impuls privrednom rastu - ocenio je Mali i zaključio da kreiranjem odgovornog i predvidivog poslovnog ambijenta, sada možemo da se nadamo još bržem ekonomskom razvoju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • NekoKo

  2. decembar 2019 | 17:01

  Znači Mađarska i Srbija su ekonomske super sile ili će bar tako biti? Samo treba pogledati sa kim delimo te brojke i pametnom je sve jasno.

 • CH

  2. decembar 2019 | 17:35

  Kakvu diplomu imas dobar si.Samo odaje te siromasan recnik.Fond reci ravan srednjoskolcu.Sta reci . ..

 • E...

  2. decembar 2019 | 17:36

  Jes', kao što si ti dr..

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>