• 1
 ≫ 

Francuzi će uzvratiti Americi zbog opadanja vrednosti akcija luksuznih brendova

 ≫ 

Sjedinjene Države zapretile uvođenjem novih tarifa na brojne francuske proizvode, kao odgovor na novi porez na digitalne usluge u Francuskoj

  • 1

Akcije vodećih francuskih proizvođača luksuzne robe od jutros su u padu nakon što su Sjedinjene Države zapretile uvođenjem novih tarifa na brojne francuske proizvode.

Deonice kompanije Ermez (Hermes), čuvene po skupocenim ručnim torbama, pale su za oko 2,0 odsto, dok su akcije proizvođača luksuzne robe LVMH-a i Kering grupe, u čijem su sastavu prestižni brendovi poput Iv Sen Lorana i Gučija, potonule za 1,5, odnosno za 1,2 procenta respektivno, izveštava Rojters.

Proizvođač boca Veralija, koji pravi staklenu ambalažu za šampanjac "dom perinjon", stropoštale su se za 2,5 posto, a deonice poznate kozmetičke kuće L''Oreal su pale za 0,8 odsto.

Američka vlada je najavila sinoć da će možda uvesti 100-procentne kaznene dažbine na 2,4 milijarde dolara vredan uvoz francuskog šampanjca, tašni, sira i drugih proizvoda, pošto je zaključila da će novi porez na digitalne usluge u Francuskoj naneti štetu američkim tehnološkim kompanijama.

Video: U Luj Viton sanduku čuvali hranu za živinu 150 godina, pojma nisu imali koliko košta

Francuska obećava da će uzvratiti na američke tarife dok opada vrednost akcija luksuznih marki

 

Evropska unija će uzvratiti "neprihvatljivim" američkim carinskim pretnjama protiv francuskih proizvoda, upozorio je ministar finansija Bruno Le Maire. Akcije u luksuznim francuskim trgovinama najavili su jutros nakon što su SAD izdale nove tarifne pretnje u znak odmazde novom državnom porezu na tehnologiju.

Američka vlada juče je predložila tarife do 100 procenata na 2,4 milijarde dolara (1,8 milijardi dolara) francuskog uvoza, uključujući šampanjac, torbe i sir.

- U slučaju novih američkih sankcija, Evropska unija bi bila spremna da se povuče - rekao je Le Maire francuskim medijima. Nove tarife predstavljaju reakciju američkih trgovinskih zvaničnika na novi porez na digitalne usluge koji je uveo predsednik Emanuel Makron. Vašington tvrdi da nove mere, kojima će se digitalnim kompanijama nametnuti tri procenta poreza na globalne prihode koji su  veći od 750 miliona evra (685 miliona funti), nepravedno diskriminišu američke firme kao što su Facebook, Amazon, Apple i Google.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer juče je rekao da vlada razmatra slične akcije u vezi sa porezom na digitalne usluge u Italiji, Austriji i Turskoj.

Bivši kancelar Filip Hamond napravio je slične planove za Veliku Britaniju u jesenjem budžetu, predloživši porez od dva procenta na prihode veće od 500 miliona funti.

(Telegraf.rs/Tanjug/cityam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>