• 0

Akcije skočile 10% čim su izašli na berzu: Najvrednija kompanija postala još jača

Realna vrednost kompanije moći će da se vidi tek nekoliko meseci posle listiranja na berzi

  • 0
Naftna postrojenja, Saudijska Arabija

Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Akcije Saudi Aramca za samo nekoliko sekundi listiranja na rijadskoj berzi Tadawul skočile su za deset odsto.

Time je najprofitabilnija svetska kompanija učvrstila svoju titulu i postigla tržišnu vrednost od gotovo 1,9 biliona dolara.

Izlazak na berzu kruna je dugog procesa princa Muhameda bin Salmana koji već četiri godine najavljuje listiranje deonica naftnog giganta. Nakon niza odlaganja, kako piše Financial Times, kompanija je bila prisiljena da smanji svoje ambicije pa se očekuje da će u najvećoj inicijalnoj javnoj ponudi deonica (IPO) u istoriji Aramco prikupiti 25,6 milijardi dolara. Time će prestići kinesku Alibabu koja je na Volstritu debitovala 2014. i prikupila 25 milijardi dolara s tržišnom valuacijom od 1,7 biliona dolara.

Akcije Saudi Aramca već su na početku trgovanja dosegle najveći dozvoljeni dnevni rast cene na saudijskoj berzi, a s 1,87 biliona dolara valuacije kompanija je potvrdila svoju poziciju kao najvrednije na svetu.

Sve ovo je Aramku omogućilo da postavi njihovu cenu na 32 saudijska rijala, odnosno 8,53 dolara.

Ipak, realna vrednost kompanije moći će da se vidi tek nekoliko meseci nakon listanja na berzi, a ključni će biti Aramkovi prihodi, na koje utiče cena nafte kao i saudijska politika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>