• 3
 ≫ 

"Secret Santa" iz pakla: Zbog ovih poklona od kolega su radnici poželeli da napuste svoj posao

 ≫ 

Tradicija tajnog darivanja kolega sa posla nastala je kako bi ulepšala poslednje dane godine, ali su pojedini radnici gorko zažalili zbog poklona

  • 3
Poklon

Pixabay

Popularni praznični običaj "Secret Santa", u kojem na svakom papiriću stoji ime zaposlenog, pa ta imena izvlače kolege i onda koga izvuku - moraju mu kupiti poklon, iziskuje trud koji se odnosi na prepoznavanje želja i potreba baš tog nasumično odabranog kolege kojeg najčešće i ne poznajete dovoljno. Uzmemo li u obzir da kupovina poklona podrazumeva dodatni trošak, velika je verovatnoća da ovaj tip građenja dobrih odnosa u kolektivu neće imati željeni efekat.

Prema rezultatima ankete britanskog "Instantprinta", čak polovina svih kancelarijskih radnika ne voli tajnog Deda Mraza. Jedan od razloga je strah da će poklon uvrediti kolegu ili mu se jednostavno neće svideti.

Generalno, tajni pokloni koji se u pomenutoj prilici dele možemo svrstati u dve grupe: đubre koje vam ne treba ili šala koja baš i nije smešna. Pedesetogodišnji advokat iz Lidsa Kris Vogan od kolege je jednom prilikom dobio tupe (periku), a odavno je izgubio kosu.

- Pretpostavljam da svako ko bi mi poklonio periku misli da sam najgora osoba na svetu - naveo je Vogan, prenosi Gardijan.

Veću neprijatnost doživeo je novinar iz Mančestera Met Holam jer su kolege pokušale da se našale sa njegovom seksualnom orijentacijom.

Seksi Deda Mrazovi

Verovatno se poklonu u zube ne bi gledalo da ga dodele ovakvi Deda Mrazovi; FOTO: PrintScreen/Instagram

- Bilo je vrlo neprijatno. Dobio sam ogromni patlidžan i lonac vazelina - prisetio se Holam i dodao da je dostojanstveno prihvatio poklon.

Pored neslanih šala tu su i pokloni koji sa sobom nose seksualnu konotaciju.

- Nikada nisam saznala od koga je, ali sumnjam na starijeg kolegu. Te večeri sam od njega doživela seksualno uznemiravanje - objašnjava nevladina aktivistkinja Kloi.

Četrdesetšestogodišnja Norveškinja Lindis Sloan takođe je zaposlena u nevladinom sektoru. Još uvek se sa zebnjom seća situacije kada je njen kolega poklonio bocu vina lečenom alkoholičaru. Nekoliko nedelja kasnije šef nevladine organizacije u kojoj radi primetio je da su flaše sa alkoholom otvorene, a umesto pića nalazila se voda.

Pokloni, Nova Godina

Niko ne zna od koga je koji poklon; Foto: PIxabay.com

- Ta flaša vina izazvala je povratak u alkoholizam. Šest meseci kasnije našao se na ulici, bez posla i u kandžama bolesti - kaže Sloan.

Jedna učiteljica je od svoje koleginice primila majice nekoliko brojeva manje veličine. Usput je dobila i savet da ih može zameniti.

Dvadesetdevetogodišnja Luis se bavi ljudskim resursima, a nikada neće zaboraviti poklon prvog šefa.

- Dobila sam mapu na kojoj je označen put do posla, misleći da će tako skrenuti pažnju na moja kašnjenja. Bila sam vrlo uznemirena. Kasnije se napio i mahao mi tokom zabave, a poklon je imao suprotan efekat - navodi Luis.

Ovo su samo neka iskustva zaposlenih zbog kojih se moramo zapitati da li je "Secret Santa" pravi način za praznično širenje timskog duha.

Video: Kardi Bi suprugu za rođendan poklonila skoro pola miliona evra, evo kako je on reagovao

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. decembar 2019 | 18:49

    "Norveškinja"???!

  • Aleksandra

    18. decembar 2019 | 18:50

    Vala, meni je ovo za mapu top... Mislim nije on kriv sto ti kasnis. Ali dobar nacin da se nasali i skrene ti paznju.

  • Zox

    18. decembar 2019 | 16:40

    Jeste a sta onda treba kupiti ako je dva muškarca i sve ostalo žene. U svakom slučaju biće ljubomorne,, možda i uvredjene, nekim poklonom. Predlog ili sugestiju... Odnos 10 prema 2

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>