• 6
 ≫ 

Kao Deda Mraz za praznike možete zaraditi više od 100 evra, a evo koliko treba da uložite u odelo

 ≫ 

*Jedan od načina da zaradite nešto dodatnog novca pred predstojeće praznike jeste da obučete odelo Deda Mraza * Da je ovaj posao isplativ govori činjenica da se svake godine povećava broj osoba koji glumeći poznatog deku zarađuju dodatni novac * Cene se kreću od 2.000 pa do 15.000 dinara, a sve zavisi od veštine, animacije i termina iznajmljivanja

  • 6
Deda Mraz, novac Foto: Ivan Živković, Shutterstock

Ukoliko želite da vam Deda Mraz samo pokuca na vrata i uruči poklon detetu, to će vas koštati 2.000 dinara. Ako uz to ide animacija, platićete nešto više od 3.000 dinara, čak do 15.000. Toliko se kreću i cene za dolazak Deda Mraza u vrtiće i manje firme kada se uručuju pokloni. Cena varira od veštine, odnosno animacije i termina iznajmljivanja.

Druženje sa bradatim dekicom na sam dan dočeka Nove godine košta najviše - od 10.000 pa na gore.

Međutim, nije ni Deda Mraz biti lako. "Oprema", odnosno odelo ume da košta. Mogu da se kupe ona od 3.500 koliko košta najjeftinije u kineskoj radnji, pa ona više od 10.000 ako je dobrog kvaliteta ili brendirano.

Deda Mraz Foto: Ivan Živković

Na internetu postoji niz sajtova i oglasa preko kojih se može zakazati poseta Deda Mraza porodici, firmi ili na organizovanoj proslavi. Iako su oglasi i ponuda slični, agencije tvrde da se međusobno razlikuju u kvalitetu pa tako i cena varira. Dobra je u ovim situacijama i preporuka, pa se tako dešava da neke kompanije angažuju istu osobu više godina.

Jedna od njih je pozorišna trupa "Zapis", koja se bavi programom za decu i nudi novogodišnji program sa pojavljivanjem Deda Mraza. I kod njih cena zavisi od želje klijenta.

Kako za naš portal kaže Goran Stijelja koji glumi Deda Mraza pri "Zapisu", kao i svaki posao i ovaj ima prednosti i mane.

- Iskreno, više je prednosti. Deca su iskrena, ne foliraju se. Kada im je zanimljivo to se vidi, i meni čar ovog posla leži baš u tome. Da su deca srećna i nasmejana. A deca su najsrećnija kada se pojavim kao Deda Mraz, jer donosim poklone. Uvek kada radim posete porodicama popričam sa roditeljima o deci, kako se zovu, koliko godina imaju, šta treniraju, da li su negde putovali, da li su bili dobri... - kaže on.

Deda Mraz Foto: Ivan Živković

Goran priznaje da ima i negativnih situacija.

- Dešavalo se više puta da mi posle animacije rodbina koja se previše "veselila" spusti bradu pa dete vidi da nisam u stvari Deda Mraz. Onda se deca rastuže, i ne volim da im na taj način razbiju iluziju. Ima roditelja koji zovu i žele da im dođem 31.decembra u ponoć da dam paketić detetu -

Kako nam priča, većina pozove nekoliko dana pre nego što žele posetu, i zaboravljaju da je velika potražnja i da ipak mora malo ranije da se rezerviše termin.

- I naravno, svi traže poslednji vikend decembra - dodaje on.

Ali čari ovog posla su nemerljive:

- Uglavnom sva deca veruju u Deda Mraza. Njihova mašta je fantastična i to je jedan od razloga što me ovaj posao toliko ispunjava. Naravno da svi znamo da Deda Mraz ne postoji, ali radeći ovaj posao sam shvatio šta predstavlja Deda Mraz: Deljenje, porodicu na okupu, dobrotu, saosećanje i zajedništo. To je za mene Deda Mraz i u to čvrsto verujem. Nadam se da ću kada budem deda i dalje glumiti Deda Mraza - kaže nam Deda Mraz, ups! Goran.

Video: Može da se uzme 100 evra samo konkurencija je brutalna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    18. decembar 2019 | 19:05

    A koji su najpoznatiji brendovi deda mrazovih odela?

  • zivadin

    18. decembar 2019 | 22:47

    deda mraz je poreklom srbin u surdulici je to pocelo sve..pitaj starije sinko sve ce ti bit jasno..sve kradu od nas.

  • Nemke

    19. decembar 2019 | 11:37

    Sveti Nikola a ne deda mraz. Stecna Slava!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>