• 1
 ≫ 

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala otvaranju prvog automatskog radarskog centra RHMZ kod Valjeva

 ≫ 

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija

 • 1
Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović danas su obišli prvi automatski radarski centar RHMZ-a u mestu Blizonje kod Valjeva u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 procenata zaštite od grada, rečeno je danas.

Premijerka je ocenila da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnije a prinosi veći.

Na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano se i stručno radi od 2016. godine i sada stižu rezultati, rekla je premijerka i dodala da su ovakvih sistemi trebali Srbiji decenijama unazad, da se pričalo a nije ništa uradilo.

- Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi i još jednom smo pokazali da Srbija jeste i može da bude lider - rekla je Brnabić i dodala da je posebno ponosna što je antigradni raketni sistem delo domaće Trajal korporacije.

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Premijerka je rekla i da će država nastaviti da podržava poljoprivredu kroz sistemske mere a kod zaštite od grada to su subvencije za osiguranje i do 70 procenata, odnosno za nabavku protivgradne opreme.

Ministar poljoprivrede Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva pilot projekat i dodao da je sada digitalizovan pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, rekao je on, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo I izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Prilikom posete premijerke i ministra iz radarskog centra Blizonje uspešno su ispaljene dve protivgradne rakete.

Umesto strelaca koji su ranije dežurali uz više od 200 radarskih pozicija lansiranja su sada automatska iz jednog centra, a same raketne pozicije su tehnološki i energetski samostalne, osposobljene i obezbeđene za takvo dejstvo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lokalac

  24. decembar 2019 | 22:59

  Naravno, miloni eura za sistem postoli koji ce malo raditi a malo brljati, a za strelce nije bilo vise od par hiljada dinara mesečno.

  4
  1

  Podelite komentar