• 2

Sve vreme vas špijuniraju: Nećete verovati na koje sve načine poslodavci prate svaki vaš korak

Ukoliko žele, vaši nadređeni mogu da otkriju mnogo toga o vama. Zato bi bilo dobro da pazite šta radite na poslu i kako provodite svoje radne sate

  • 2

Ako ste po ceo dan za kompjuterom dok ste na poslu, sigurno proverite i lični mejl za to vreme ili obavite nešto sa strane. Verovatno se čujete i sa prijateljima i sa članovima porodice i gledate svašta na telefonu. To nije dobro, jer tokom radnog vremena sve vaše aktivnosti mogu biti nadgledane, piše Fox News.

Skrivene kamere su svuda i treba da znate da je moguće da vas neko posmatra i da privatnost na radnom mestu nije baš velika. Evo šta sve kompanije prate kod svojih zaposlenih.

1) Rad na kompjuteru

Sve aktivnosti na kacelarijskoj opremi mogu da se prate i poslodavac ima pravo na to. Sa pravom tehnologijom on može da vidi:

- sadržaj vašeg ekrana i fajlove u kompjuteru;

- koliko vremena provodite radeći na kompjuteru i koliko dugo ste odsutni;

- koliko puta ste kliknuli na određeni taster;

- vašu istoriju pretraživanja.

Igra, Laptop, Kompjuter, Tastatura, Igre, Gejming Foto: Pixabay.com

2) Imejl i dopisivanje

Bilo da mejl koristite za poslovne ili lične potrebe ili se dopisujete privatno, vašem poslodavcu je dozvoljeno da proveri s kim ste komunicirali tokom radnog vremena. U nekim sistemima svi mejlovi koji se pošalju ili dobiju automatski imaju rezervne kopije, pa je besmisleno da brišete mejlove kako biste se zaštitili. Ako vas zanima kako kompanija u kojoj radite gleda na čitanje mejlova svojih zaposlenih, obratite se nekome iz ljudskih resursa i pitajte ga da vam objasni pravila privatnosti.

3) Kompanijska tehnologija

Ako vam je poslodavac dao poslovni pametni telefon, tablet ili laptop, možete očekivati da oni imaju instaliran sistem praćenja. Uređaj koji ste dobili može da odaje vašu lokaciju i kada niste na poslu.

Ako vam je firma dala neki od Eplovih proizvoda, ona na njima može da postavi podešavanja za nadgledanje, koja administratoru omogućavaju da uvede zabrane kao što su pristup ApStoru, filtrirana pretraga interneta i slično. To možete proveriti na sledeće načine:

-  Ako imate iOS 10 ili noviju verziju, poruku o nadzoru naći ćete na jednom od dva mesta: na vrhu glavnih podešavanja ili na zaključanom ekranu.

- Ako imate iOS 9 ili raniju verziju, ovu poruku ćete naći kada odete na Podešavanja (Settings), kliknete na Opšte (General), pa na „About“. Osim toga, ova poruka se pojavljuje i na dnu zaključanog ekrana.

Što se tiče android telefona, kompanijski administartor može podesiti sledeće sigurnosne opcije:

- šifru uređaja određene dužine i snage;

- broj dana trajanja šifre;

- proveravanje aplikacija;

- uklanjanje naloga ili onesposobljavanje uređanja na daljinu.

Telefon, Smartfon, Poruka, SMS, Mejl, Email Foto: Pixabay.com

4) Lični mobilni uređaji

Neke kompanije imaju programe koji se ugrađuju u vaše lične telefone, a koje koristite u poslovne svrhe. Ako je to vaš slučaj, treba da pročitate smernice u vezi sa ovim i da razumete prava obe strane. Ako se na internet prijavite sa svoje kućne ili neke druge mreže, poslodavac nema pristup vašim informacijama, ali ako to uradite preko mreže na poslu, on može da prati sve što pretražujete na internetu.

5) Društvene mreže

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, treba da budete svesni da vaš poslodavac verovatno obraća pažnju na ono što objavljujete, lajkujete i tvitujete. Budite razumni prilikom postavljanja sadržaja na mreže. U nekim državama zabranjeno je da poslodavac otpusti radnika zbog objave na društvenoj mreži van radnog vremena, sve dok takva akcija ne škodi kompaniji.

Bez obzira na sve ove stavke, ne treba da budete previše zabrinuti, jer se mnoge kompanije i dalje ne bave praćenjem zaposlenih. Obavestite se kakva je situacija u vašoj firmi i nemojte zbog ovih stvari da postanete paranoični na poslu ukoliko za tim zaista nema potrebe.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    27. decembar 2019 | 16:08

    Čuj špijunira, pa moj poslodavac javno uveo kamere koje su vidljive i svi zaposleni ih vide i znaju da ih snimaju. Pa šta je to čudno, ako je to mobing bem li ga onda ga ja prihvaćam. Pre početka rada okrenem se jednoj od kamera prekrstim, podignem fićok rakijice za dobar početak radnog dana sebi a gazdi poželim novi poduhvat u izgradnji stambenog prostora u Beogradu i da nam bog da dobro zdravlje pa ko preživi pričaće. Evo i sad jedan fićok zlu netrebao!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>