• 3
 ≫ 

Kraj zlatnog buma: Bačene milijarde, proizvodnja nafte iz škriljaca neisplativa

 ≫ 

Kako bi se zadržali visoki pokazatelji, proizvođači moraju da buše sve više, što iziskuje ogromne troškove. Problem je što su investitori prošle godine u ovu granu industrije uložili dva puta manje novca – i to zbog neprofitabilnih projekata

  • 3
škriljci Foto: Pixabay

U pokušaju da povećaju proizvodnju, američke kompanije koje se bave proizvodnjom nafte iz škriljaca spaljuju sve više tzv. usputnog (kaptažnog) gasa. U roku od godinu dana udvostručila se količina plavog goriva koja je spaljena bez ikakve koristi, i time je dostignut rekordan nivo kubnih metara dnevno.

Mnoge kompanije su već premašile zakonska ograničenja za sagorevanje gasa, a na zahtev vlasti proizvodnja nafte može biti zaustavljena

Bušenje iz škriljaca ne proizvodi toliko nafte i gasa koliko je industrija obećala, pa se sada postavlja pitanje produktivnosti, profitabilnosti i, na kraju, dugotrajnosti tog procesa (fracking)

Volstrit objavio je istraživanje o produktivnosti rudnika iz škriljaca i otkrio da se vremenom proizvodnja nafte i gasa iz takvih nalazišta pokazala razočaravajućom nego što se prethodno mislilo. Izveštaju idu u prilog i mnogi drugi dokazi iz ranijeg perioda, što je pokrenulo ozbiljna pitanja o problemima koji su evidentni u bušenju iz škriljaca.

Posle inicijalnog pada proizvodnje, škriljci opadaju, a to je činjenica koja je bila opšte poznata otkad je taj bum počeo da se širi pre više od decenije. Međutim, kompanije su obećale da će ove bušotine ostati aktivne godinama, možda čak i decenijama.

Ali kako je vreme prolazilo, bušotine proizvode mnogo manje nego što se ranije mislilo. VSJ je prikupio podatke o 29 najvećih proizvođača škriljaca. Pre godinu dana, VSJ je utvrdio da su bušotine proizvedene od tih kompanija na putu da izvuku 10 procenata manje nafte i gasa tokom nego što su kompanije obećale.

Sada, sa novim podacima, VSJ otkriva da bi ti bunari mogli da proizvedu 15 procenata manje od prvobitno reklamiranog.

Time se dodaje jaz od oko 1,4 milijarde barela nafte i gasa za 30 godina, kaže VSJ, ili oko 60 milijardi dolara po trenutnim cenama. Drugim rečima, 29 najvećih kompanija trebalo je da proizvode 60 milijardi dolara manje nego što su prvobitno rekli investitorima.

Na primer, samo bušotine u Severnoj Dakoti proizvode gotovo četvrtinu manje nego što se prethodno mislilo.

Tu su i dalje posledice - kompanije koje vade naftu iz škriljaca možda nisu toliko vredne kao što su investitori ranije mislili. Bušenje može biti manje isplativo nego što se prethodno mislilo. Štaviše, da bi zadržale proizvodnju, kompanije će morati da troše više i brže da rade. Na kraju, SAD možda neće proizvoditi onoliko nafte i gasa koliko se očekuje.

Škriljci iz kojih se dobija nafta nalaze se na površini i kopaju se kao ruda, gde se na svaku tonu rude dobije određeni procenat nafte, koja nakon toga ide na preradu u rafineriju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    2. januar 2020 | 16:43

    A snabdevanje Evrope i smanjenje njene zavisnosti od uvoza energenata iz Rusije..? Hahaaahaa..!!!

  • Loki

    2. januar 2020 | 16:36

    Isplatice se kada poraste cena nafte na preko $65 po barelu. A ta cena je bila do pre par godina I bice opet.

  • DRagutin

    4. januar 2020 | 03:35

    Evo još koji dan- nedelju i biće ponovo isplativo i još će lepo da zarade te kompanije!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>