• 10
 ≫ 

Ako Iran iz osvete udari na tankere, ugroziće svetsko tržište nafte, a cena će otići u nebo

 ≫ 

Vatreniji početak godine teško se mogao očekivati

  • 10

Cena nafte je skočila svetskim tržištima posle jačanja napetosti na Bliskom istoku nakon američke likvidacije iranskog vojnog generala, a analitičari strahuju da bi moglo doći do daljeg jačanja nestabilnosti.

Cene sirove nafte na svetskim tržištima skočile su u jednom trenutku i za više od četiri odsto, na najviši nivo još od maja prošle godine, nakon jačanja napetosti na Bliskom istoku prouzrokovanu američkim napadom na Bagdad u kojem su stradali irački i iranski vojnici. Investitori strahuju da bi Iran u osvetničkom pohodu mogao da napadne imovinu američkih saveznika na Bliskom istoku, a napad bespilotnom letelicom na najveću saudijsku rafineriju u lani jasno je pokazao ranjivost naftne infrastrukture u regiji.

U američkom napadu u blizini bagdadskog aerodroma stradali su iranski general Kasem Sulejmani, jedan od najviših iranskih vojnih generala, kao i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik šefa iračkih snaga koje sarađuju s Irancima. Sjedinjene Američke Države potvrdile su odgovornost za napad, a u izjavi američkog ministarstva obrane stoji da je naredbu za njega dao predsednik Donald Tramp.

Američki napad na Bagdad odgovor je na nasilne provokacije u kojima su se tokom novogodišnje noći irački vojnici uspeli da probiju na zemljište koje okružuje američku ambasadu u Bagdadu.

Amerikanci tvrde da je 'general Sulejmani aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i vojnike u Iraku i regiji' te dodaju da napadom žele 'odvratiti Iran' od budućih takvih planova. Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei objavio je tri dana žalosti i obećao 'ozbiljnu osvetu' za ubistvo generala koji je bio na čelu iranskih elitnih vojnih jedinica aktivnih u celoj regiji.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Foto: Profimedia/AFP

Prema nekim procenama, Sulejmani je bio najodgovornija osoba za rast iranskog uticaja u regiji. Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će 'Sulejmanova žrtva očvrsnuti Iran u otporu američkom ekspanzionizmu i obrani islamskih vrednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje iz regije željne slobode će se osvetiti'.

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u četvrtak da postoje znakovi da bi Iran ili snage koje podržava mogli planirati dodatne akcije nakon napada na ambasadu. Esper je upozorio da su se 'pravila igre promenila' i da je moguće da će SAD morati poduzeti akcije predostrožnosti kako bi se zaštitili američki životi, navodi katarska medijska kuća Al Jazeera.

Amerikanci su optužili Iran i za napad na saudijsku rafineriju Abkaik mada su odgovornost za tu akciju tada preuzeli jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija ratuje od 2015. Neposredno  posle tog napada cena nafte na tržištima skočila je i za dvadesetak odsto, da bi se u idućih nekoliko dana vratila na pređašnji nivo, nakon što je postalo jasno da ipak neće doći do većih problema u snabdevanju tržišta.

Analitičari sada nagađaju da bi eventualna meta novih iranskih napada mogli biti i tankeri koji voze Perzijskim zalivom. Pre pola godine dva su naftna tankera oštećena u napadima za koje je SAD takođe optužio Iran, a to je bio samo jedan iz niza incidenata u kojima su stradali i drugi tankeri u obližnjoj emiratskoj luci Fudžaira, kao i saudijski naftovodi.

Prolazom Hormuz, koji spaja Perzijski zaliv i Arapsko more te na čijim se obalama s jedne strane nalazi Iran, a s druge saudijski saveznici, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Oman, prolazi oko četvrtine svetske potrošnje nafte.

Posle napada na saudijsku rafineriju, koji je cenu barela sirove nafte gurnuo i blizu nivoa od 70 dolara, vrednost nafte na tržištima postepeno se snizila te se uglavnom kretala na nivou od oko 60 dolara. Od polovine decemmbra ona raste prema 65 dolara za barel, da bi se sada opasno približila i granici od 70 dolara, a niko se još ne usuđuje da prognozira na koliko bi mogla porasti u slučaju eskalacije sukoba u Perzijskom zalivu.

Zapaljivoj atmosferi na Bliskom istoku u proteklih nekoliko dana dodato je još goriva, a dođe li do dodatnog rasplamsavanja, posledice požara mogle bi se lako osetiti i na cenama goriva svuda u svetu. Uz katastrofalne požare u Australiji, vatreniji početak nove godine teško da se mogao očekivati.

Osim cene nafte, danas je skočila cena zlata i srebra. 

(Telegraf Biznis/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qre

    3. januar 2020 | 14:11

    Tako i treba,neka se popne do vasione,da svet vidi da ima ko da se suprodstavi americkim kalasturama

  • Nedja

    3. januar 2020 | 14:49

    To i jeste cilj amerike jer ona živi od otete nafte

  • Kako god

    3. januar 2020 | 14:24

    Mi ga primamo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>