• 6

Prazni rafovi za jaja: Zašto je nestašica ove životne namirnice?

Proizvođači ove osnovne životne namirnice od 1. januara 2020. godine morali su da počnu da koriste nov način deklarisanja. Za primenu novog pravilnika pojedini očigledno nisu bili spremni

  • 6

Prvih dana nove godine u pojedinim trgovinama rafovi za jaja - bili su prazni. Proizvođači ove osnovne životne namirnice od 1. januara 2020. godine morali su da počnu da koriste nov način deklarisanja. Za primenu novog pravilnika pojedini očigledno nisu bili spremni.

Na nestašicu jaja u petak su se najviše žalili potrošači u centru Beograda. Brza nezvanična kontrola prestoničkih prodavnica pokazala je da, ipak, nisu svi proizvođači bili nespremni. Zavisno od trgovinskog lanca, u ponudi su bila od jednog do tri proizvođača.

- U marketu u samom centru Beograda našao sam samo pakovanje od šest komada jednog proizvođača i to na sniženju - čuli smo od jednog kupca.

- Vidim da imaju pečat na samoj ljusci, ali mi oznake na kutiji ne deluju drugačije. Iskreno, ne znam ni šta bi trebalo da stoji, ali na pakovanju koje sam ja kupio piše "s klasa".

Jaje, jaja, kokosja, dorucak, vecera, uzina, hrana, kuhinja

- U marketu u samom centru Beograda našao sam samo pakovanje od šest komada jednog proizvođača i to na sniženju - čuli smo od jednog kupca - Foto: Pixabay

Novi Pravilnik o kvalitetu jaja donet je pre skoro godinu dana. Nov način obeležavanja izvoznici su morali da primenjuju još od polovine februara prošle godine, dok su oni koji plasiraju isključivo na domaćem tržištu imali šansu da se prilagode. Primena se očekivala od 1. jula, ali je odložena za početak ove godine.

Pravilnik treba da obezbedi da svako jaje na tržištu bude obeleženo, a niz slova i brojeva treba da odgonetne kako je uzgajana kokoška, na kojoj farmi, kog je kvaliteta i veličine. Novo obeležavanje ukida klasifikaciju jaja u sedam klasa, već predviđa samo dve klase kvaliteta - A i B. U prodaju može samo prva, a druga u - industriju. Pošto se pretpostavlja da su na rafovima samo jaja A klase, ona se dalje klasifikuju po veličini - S, M, L i XL. Jaja na samoj ljusci moraju da imaju odštampane brojeve koji otkrivaju kako je jaje proizvedeno, oznaku države i broj farme.

Kod na ljusci

Kod na samoj ljusci jajeta treba da sadrži državu porekla. U slučaju domaćeg proizvođača stoji RS. Ukoliko stoji O - znači da su jaja iz organskog uzgoja. Broj 1 znači da je reč o slobodnom uzgoju. Kod krije i broj farme na kojoj su nosilje uzgajane.

(Telegraf Biznis/Novosti)

Komentari

  • Koka

    Hoce koke u zivot,, neka sada nose pjetlovi jaja. Jeste li probali pjetlova jaja ? Ja jesam, bolja i ukusnija od kokinih.

  • DARKO 100%

    Treba da se uvede red dosta smo kupovali a da nismo znali koliko su stara i poreklo odakle su,najsigurnija su ako kupujete kod pouzdanog seljaka neka su i malo skuplja ali kad kupis da znas da si kupio prorodno zdravo jaje ali samo kod pouzdanog seljaka jer danas su svi skloni prevarama

  • Realno

    Zato sto će da poskupe!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke