• 7

Lansiran čuveni kineski voz: Ima 5G mrežu i bežično punjenje, ali nema mašinovođu

Brza železnička pruga smanjiće vreme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa više od 3 sata na 47 minuta

  • 7

Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu koja spaja Peking i Džangđijaku, a reč je o dugo očekivanom G8811 "pametnom" vozu koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvetu, ali nema - mašinovođu. Ova dva grada će, inače, 2022. biti domaćini Zimskih olimpijskih igara.

Kako izveštava agencija Sinhua, železnička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 km/h, smanjiće vreme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa više od 3 sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj. Duž pruge nalazi se 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela.

Među prvim putnicima u "pametnom" vozu, koji je u ponedeljak krenuo sa Pekinške severne železničke stanice, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dve zlatne medalje u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju. Jang smatra da je ova brza pruga od izuzetnog značaja za pripremu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022, jer će doprineti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

Gradnja brze železnice trajala je oko četiri godine, a sportistima je u ovom vozu na raspolaganju prostor za snoubordove i ostalu skijašku opremu. Pokrenuta je i usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju QR kodove za proveru autentičnosti, umesto da čekaju u redu da kupe papirne vozne karte.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • onkel

    Hvala, kinesko i rusko mi ne treba ni na stolu.

  • Ivan Brankovic

    Kod nas Selma još putuje i naginje se kroz prozor!

  • W

    A, što će mu brisači?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke